Hoe gezond zijn de Europese banken? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Laten we beginnen met de vaststelling dat een vis altijd aan zijn staart begint te stinken. In het geval van Europa moeten we dan automatisch naar Italië kijken. Blijkt dat het inderdaad rommelt bij de Italiaanse banken en nog geen klein beetje zelfs. We vermoeden echter dat dit een symptoom is van een veel bredere kwaal. De Europese bankwereld heeft in haar totaliteit de crisis van 2007-2008 nog niet verteerd.
Maar laat ons voorlopig in het uiterste zuiden van Europa blijven. De Italiaanse banken zitten opnieuw in het hoekje waar de slagen zitten, zoveel is deze week duidelijk geworden. Een verontrustende vaststelling, gegeven het feit dat in het fonds voor de redding van de Italiaanse banken al een serieus gat is geslagen. Dat fonds bevat zeggen en schrijven 5 miljard euro, terwijl het totaal bedrag aan probleemkredieten op de balansen van de Italiaanse banken 360 miljard euro zou bedragen. 1/3de van de inhoud van het fonds is bovendien al opgebruikt.
De koersen van de Italiaanse banken op de beurs van Milaan hebben tot dusver 40% van hun waarde moeten prijsgeven. En deze week is er een nieuw probleemgeval opgedoken, in de vorm van Banco Popolare di Milano. De aandelen van deze bank gingen in Milaan fors onderuit en sleurden de ganse banksector nog maar eens mee in de val. Op enkele dagen tijd moest Banco Popolare zowat een kwart van zijn beurswaarde inleveren. Die koersval was een gevolg van de bekendmaking van bedrijfsresultaten die zwaar tegenvielen. Vanwege afschrijvingen op probleemkredieten kwam de bank met een onverwacht verlies op de proppen.
CEO Pierfrancesco Saviotti van de bank pakte in zijn toelichting op de cijfers met verzoenende taal uit. Zijn bank heeft gekozen voor een harde aanpak, in de wetenschap dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Liever dus een korte pijn dan de berg aan probleemkredieten nog langer mee te sleuren. Hij waarschuwde tevens dat er ook in de komende kwartalen nog afschrijvingen zouden gedaan worden. Het ziet er dus niet naar uit dat de pijn al geleden is, niet voor Banco Popolare en ook niet voor de andere Italiaanse banken. Vraag is alleen wanneer het Italiaanse bankenvirus naar de rest van Europa zal overslaan.