We leven in een periode van grote onzekerheden, zoveel staat als een paal boven water. De wereldeconomie wordt langs verschillende kanten bedreigd en staat zodoende op wankele benen. Eigenlijk is het alleen maar afwachten van uit welke windrichting het onheil zal aangewaaid komen. De weddenschappen op wie en wat zijn met deze geopend. En tevens voegen we een nieuwe favoriet toe aan het lijstje: de Italiaanse banken kunnen een nieuwe financiële crisis uitlokken en zelfs eentje waar u tegen gezegd zal moeten worden.
Italië mag als de bakermat van de bankwereld worden beschouwd. In de 14de eeuw begonnen de Medici in Firenze iets wat we nu als een bank zouden bestempelen. De familie van de Medici was rijk geworden door de textielhandel en legde vervolgens de basis voor het grootste bankenimperium ooit. In die zin heeft Italië destijds het financieel landschap grondig herschapen. De ironie van het lot wil dat de Italiaanse banken nu dat opnieuw kunnen doen, zij het dan wel in negatieve zin.
In de eerste weken van dit jaar zijn de koersen van de Italiaanse bankaandelen in vrije val gegaan, met als belangrijkste reden dat de omvang van de probleemkredieten op hun balans zo groot was geworden dat het probleem niet langer genegeerd konden worden. Volgens kenners van de banksector vormt een mogelijke besmetting vanuit de Italiaanse banken in 2016 de grootste uitdaging waar het wereldwijde financieel systeem mee wordt geconfronteerd. Het probleem mag dan ook niet onderschat worden: de Non-Performing Loans (NPL’s) of slechte leningen op de balansen van de banken zouden ongeveer 20% van het totaal bedragen.
Dat stemt overeen met een bedrag van 200 miljard euro of 12% van het Italiaanse BBP. Bij sommige banken vormen de probleemkredieten zelfs ongeveer 30% van de balans van een bank uit, wat een verontrustend hoog percentage mag genoemd worden. De Europese Centrale Bank trok al vrij snel aan de alarmbel, waardoor op de beurs een heuse uitverkoop bij de Italiaanse bankenaandelen plaatsvond. In de eerste weken van dit jaar daalden de koersen van de Italiaanse banken met gemiddeld 25%.
De problemen zijn nog niet opgelost, want de ECB heeft recent meer informatie opgevraagd over de stand van zaken bij Banca Carige SpA. Daardoor zijn de Italiaanse banken opnieuw in een kwaad daglicht komen te staan. Het is hoog tijd dat er ingegrepen wordt, zoniet valt een besmetting naar andere banken en andere landen niet uit te sluiten. Premier Renzi probeert de problemen te minimaliseren, maar dat wekt de herinnering op aan 2008. Ook toen werd tot op het laatste moment gezegd dat er niets aan de hand was. De rest van het verhaal is ongetwijfeld bekend.