De band tussen de islam en de edelmetalen zal tot dusver zelden zijn gelegd. Nochtans is er wel degelijk een link tussen beiden en wel de volgende: de Islamitische wetten zullen de goudprijs binnen afzienbare tijd fors hoger stuwen. We hebben het dan natuurlijk niet over sharia waarover de afgelopen jaren al zo veel te doen is geweest, maar wel over de islamitische vorm van bankieren. U weet het of u weet het niet, maar die vorm van bankieren wijkt duidelijk af van wat wij hier in het westen onder bankieren verstaan. Eén van de belangrijkste verschillen is het verbod op het uitbetalen van rente.
Er moet dus een verband zijn tussen het niet-uitbetalen van rente en het goudmarkt. Die band is er inderdaad. Bij Resource Strategist vergelijkt Sean Brodrick de huidige situatie bij het goud met een bevroren meer. Dat ligt er doodstil bij, geen enkel golfje komt nog de rust verstoren. Dat is echter alleen maar schijn, want onder de ijzige oppervlakte van dat meer broeit er van alles. Dat wordt pas duidelijk wanneer het ijs begint te kruien en wanneer het natuurgeweld van de brekende ijsschotsen alles en iedereen dreigt te verpletteren.
Op de goudmarkt is iets dergelijks aan de hand. Ook die markt maakt zich klaar om in beweging te komen, wat onder andere blijkt uit de stijging van de goudprijs in de eerste weken van dit jaar. Maar dat is nog maar het begin, het grote werk moet nog beginnen. En zoals u wellicht al zal vermoed hebben, moeten we naar de islamitische wereld kijken. Echte gelovigen mogen geen rente aanvaarden en mogen daarnaast ook niet beleggen in bijvoorbeeld een grondstoffenmarkt zoals de Comex. Eigenlijk staat beleggen met de Sharia als achtergrond nog in de kinderschoenen.
Financiële instellingen die op basis van die wetten werken, vertegenwoordigen momenteel maar ongeveer 1% van de totale activa in de wereld. Maar de islam-vorm van beleggen groeit aan een razendsnel tempo. Tot dusver waren de meeste manieren waarop in goud kon worden belegd haram, zeg maar niet-islamitisch. Maar The Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions is een basis voor een Sharia goudstandaard aan het uitschrijven en die zou volgens sommige bronnen bijna klaar zijn. Wanneer de islamwereld zich massaal op het goud stort, kunnen we een explosie op de goudmarkt zien die haar gelijke niet heeft gehad. Bahrein heeft zichzelf al voorgesteld als het centrum voor de goudhandel in de moslimwereld. De goudprijs kan daar letterlijk door het plafond vliegen.