Op 8 november trekken de Amerikanen massaal naar de stembus om een nieuwe president te verkiezen. Echt spannend belooft het ditmaal niet te worden, want bij de republikeinen heeft Donald Trump zich zo onmogelijk gemaakt dat de kans bijzonder klein is dat hij de volgende Amerikaanse president zal worden. De financiële markten beginnen dus stilaan te wennen aan het idee van een vrouwelijke Amerikaanse president.
Wat kunnen de economische en financiële gevolgen zijn van de komst van Hillary Clinton naar het Witte Huis? Daarvoor is het aangewezen om eens te kijken naar wat ze tijdens haar verkiezingscampagne heeft beloofd. Eén van haar beloften waren investeringen in infrastructuur, kwestie van de groei van de Amerikaanse economie in een hogere versnelling te brengen. Het geld daarvoor zal ze waarschijnlijk lenen, want tegenwoordig is het aangaan van kredieten de normaalste zaak in de wereld geworden.
Hillary Clinton kan de inflatie in een hogere versnelling brengen, want een omgeving van meer investeringen en meer schulden werkt hoe dan ook inflatie in de hand. Wanneer Clinton er in slaagt om de economische groei inderdaad te doen versnellen, kan de Amerikaanse centrale bank de handen vrij krijgen om de rente verder te verhogen. Het belangrijkste risico dat de nieuwe president dan loopt is dat de inflatie op een bepaald moment volledig uit de hand loopt.
Hierbij moet rekening gehouden worden met het feit dat ook de olieprijs voorzichtige hogere regionen is gaan verkennen. Meer inflatie kan leiden tot een explosie in de goudprijs. Hillary Clinton zou dus wel eens de president kunnen worden onder dewelke de goudmarkt hoge toppen kan scheren. George Milling-Stanley, head of gold investment strategy bij State Street Global Advisors, heeft met het oog op de verkiezing van Clinton als nieuwe president alvast posities in het goud ingenomen. Naar zijn mening is het baisse-potentieel bij de edelmetalen momenteel zo goed als nihil.