De definitie ‘edelmetalen’ betekent dat deze metalen gedurende duizenden jaren door opeenvolgende generaties angstvallig bijgehouden werden, met als gevolg dat wereldwijd gigantische voorraden van deze metalen zijn ontstaan. Het typevoorbeeld is natuurlijk goud, zowat alle goud dat ooit werd ontgonnen is bewaard gebleven. Dat is echter niet langer het geval met zilver. Het wezenlijke verschil tussen beide edelmetalen is volgens Eric Sprott dat op de zilvermarkt heel wat praktische toepassingen voor industrieel gebruik te vinden zijn, terwijl dat op de goudmarkt niet het geval is.
Het is volgens Sprott een teken aan de wand dat over de voorbije kwarteeuw meer patenten op basis van zilver zijn aangevraagd dan dit voor enig ander basismateriaal op aarde het geval was. Sprott verwijst er bovendien naar dat het witte metaal buitengewoon krachtig is. Dat heeft tot gevolg dat het in veel industriële toepassingen slechts in beperkte hoeveelheden hoeft gebruikt te worden om het beoogde resultaat te bereiken. En dat wil zeggen dat het commercieel niet interessant is om zilver te recycleren.
Tenminste toch niet aan de huidige prijzen, die volgens Sprott historisch gesproken belachelijk laag zijn. Het gebruik van zilver in letterlijk miljoenen producten over een periode van verschillende decennia heeft er toe geleid dat de zilvervoorraden geleidelijk aan zijn opgedroogd, in tegenstelling tot de goudvoorraden. In de afgelopen 30 jaar was er zo’n grote vraag naar zilver dat de opgeslagen voorraden geleidelijk aan afgebouwd werden. Ted Butler, waarschijnlijk dé specialist in de wereld wat betreft de evolutie van de zilvervoorraden, is van mening dat het gebruik van zilver vooral na WOII een hoge vlucht heeft genomen.
Het is volgens Butler onmogelijk om precies te zeggen hoeveel zilver er nog voorradig is. Sommige bronnen geloven dat de zilvervoorraden dat de goudvoorraden met een factor 6 tot 1 overtreffen, maar zeker is dat niet. Andere analisten vrezen dat de zilvervoorraden kleiner zijn dan de goudvoorraden. Sprott is er heilig van overtuigd dat de zilverprijs sterk wordt gemanipuleerd, in de jaren 90 van vorige eeuw werd die teruggedrongen tot een dieptepunt voor de afgelopen 600 jaar. In zijn visie is zilver fors ondergewaardeerd en zijn fors hogere zilverprijzen onvermijdelijk.
Kenners weten dat investeren in zilver op dit moment de slimste zet is die je kan doen en één van de weinige investeringsvormen waar sommigen echt schatrijk door zullen worden op een gegeven moment. Maar koop wel fysiek zilver zodat u zeker bent dat u het echte spul in huis hebt. Investeringszilver kan u kopen via Europese GoudStandaard in België