De Chinese vraag naar fysiek goud is in de eerste drie kwartalen van 2017 opnieuw gestegen. Dat gebeurde op een moment dat de westerse beleggers in heel andere interessesferen vertoefden. Ze kochten vooral aandelen en crypto-currencies, met een sterke voorkeur voor Bitcoin. Vooral in de Verenigde Staten scheerde de gekte rond de beurs van Wall Street en de crypto’s hoge toppen. Een situatie die bezwaarlijk gezond kan genoemd worden.
Ze kan kort en goed als volgt samengevat worden: het oosten koopt fysiek goud, het westen aandelen en crypto-currencies. De Chinese Hang Seng Stock Market presteerde vorig jaar zelfs beter dan de Dow Jones Index, maar daar lieten de Chinese beleggers zich niet door op sleeptouw nemen. Ze kochten weliswaar ook op tijd en stond aandelen, maar vergaten daarbij niet om gouden staven, baren, munten enzovoort te kopen.
In de eerste drie kwartalen van vorig jaar kochten de Chinezen het grootste aantal gouden en zilveren ‘producten’ sinds dezelfde periode in 2013. Toen was er een grote interesse voor goud, zilver en andere edelmetalen vanwege een fikse correctie op de markt. Of met andere woorden: de Chinezen zijn ook nog eens prijsbewust. Volgens de World Gold Council bedroeg de totale Chinese vraag in de periode tussen 1 januari en 30 september 233 ton, tegenover 162 ton het jaar voordien.
China en India zijn met hun beiden samen nog goed voor ongeveer de helft van de goudconsumptie in de wereld. Beide samen waren over de verslagperiode goed voor 338 ton goud, wat neerkomt op 47% van de totale vraag die 715 ton bedroeg. In volgorde zijn daarna Thailand (49 ton), Turkije (47 ton), Zwitserland (31 ton) en de Verenigde Staten (30 ton) de belangrijkste consumenten van goud. Met daarbij de opmerking dat de eurozone schittert door afwezigheid. De kans is groot dat we ons dat flink gaan beklagen de volgende keer dat er opnieuw onrust ontstaat op de financiële markten).
INFORMATIEAVOND GOUD & ZILVER
Exclusieve zilveren 10 kilo munt : 99 stuks
Gratis advies bij u thuis