De afgelopen weken regende het bij wijze van spreken koopadviezen voor goud, zilver, platina en andere edelmetalen. Iedere zichzelf respecterende analist blijkt plots de goudmarkt en aanverwanten te hebben ontdekt. Analisten van banken en andere financiële instellingen struikelen over elkaars voeten om een toekomstige stijging van de goudprijs te voorspellen, om nog maar te zwijgen van de zilverprijs. Het sentiment rond de edelmetalen is dus zeer positief geworden, waarbij forse prijsstijgingen in het vooruitzicht gesteld worden.
Wat de goudprijs betreft, worden de meest verscheiden koersdoelen vooropgesteld. Daarbij is het opvallend dat de meeste analisten zich toch relatief gedeisd houden. Ze schuiven targets naar voren die niet zo ver boven het huidige prijsniveau liggen. Ver de nek uitsteken is er dus niet bij, uiteraard uit vrees om uiteindelijk het deksel op de neus te krijgen. Blijkbaar rekent men er op nog de kans te krijgen om het koersdoel naar boven aan te passen wanneer zulks nodig zou zijn. Maar af en toe is er toch een uitzondering die de regel bevestigt.
De bekende goudhandelaar Tom Colvin, senior vice president of global institutional sales bij Ambrosino Brothers, is zo iemand die geen blad voor de mond neemt. Is het hausse-potentieel bij het goud onbeperkt? Volgens Colvin is dat inderdaad het geval. De negatieve rentevoeten zullen in zijn visie de goudprijs alsmaar hoger duwen. Beleggers die de boot hebben gemist, hoeven zich helemaal geen zorgen te maken want ze krijgen op de huidige koersniveaus nog altijd de kans om in te stappen. Daarbij moeten ze de Amerikaanse centrale bank dankbaar zijn, want die is verantwoordelijk voor het feit dat het goud de wind in de zeilen heeft.
De goudkevers mogen zich dus in de handen wrijven. Colvin ziet namelijk "unlimited upside" op zowel de goudmarkt als op de andere markten voor edelmetalen. De pret kan blijven duren zolang de centrale banken met hun vingers in de koekjesdoos blijven zitten, zoals Colvin het uitdrukt. Dat betekent dat de goudprijs de wind in de zeilen kan houden zolang de centrale banken de huidige monetaire politiek handhaven. Een "top heavy" equity market met de S&P 500 (INDEX: .SPX) in de buurt van nieuwe recordniveaus kan de goudprijs alleen maar een duwtje in de rug geven.
Fysiek goud en fysiek zilver kan je in Europa kopen aan de hoogste kwaliteit bij Europese GoudStandaard.