De 21ste eeuw heeft in de Verenigde Staten vooral in het kader gestaan van de strijd tegen het terrorisme. De gebeurtenissen van 9/11 liggen voor eeuwig op het netvlies van de Amerikanen gebrand, geen enkele rechtgeaarde inwoner van het land wil dat er nog ooit iets dergelijks plaatsvindt. Dus heeft niemand geprotesteerd tegen de enorme bedragen die de regering in Washington heeft uitgetrokken voor wat de ‘war on terror’ wordt genoemd. De jongste tijd wordt echter gewaarschuwd dat de VS mogelijk de verkeerde vijand in het vizier hebben.
Het financieel systeem vormt namelijk een grotere bedreiging voor de wereld dan terrorisme, aldus de bekende columnist Paul Craig Roberts. De ironie van het lot wil dat de dreiging van een instorting van het financieel systeem voor een niet onbelangrijk gedeelte het gevolg is van de strijd tegen het terrorisme. In dat verband mag natuurlijk het schuldenprobleem niet over het hoofd gezien worden. Wat is de verband tussen beiden? Dat verband blijkt heel logisch te zijn. Oordeelt u zelf:
In het kader van de oorlog tegen het terrorisme hebben de Verenigde Staten miljarden dollars geïnvesteerd voor buitenlandse interventies. Saddam Hoessein moest weg in Irak, Assad in Syrië en ga zo maar door. Die buitenlandse interventies hebben echter weinig tastbare resultaten opgeleverd, integendeel zelfs. De wereld is een veel onveiligere plaats geworden, er wordt op grote schaal gevochten in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika en bovendien is er nog eens een vluchtelingenprobleem van ongekende omvang ontstaan.
Weggegooid geld allemaal, maar we zitten nu wel met de gebakken peren. De extra gemaakte schulden in het kader van de oorlog tegen het terrorisme moesten bij de al vroeger gemaakte schulden gevoegd worden, met als gevolg dat het schuldenprobleem ondraaglijk is geworden. Ganse landen, inclusief de Verenigde Staten, worden in een niet zo verre toekomst met een dreigend bankroet geconfronteerd. Het ganse financieel systeem dreigt zo in te storten, wat een ramp van economische omvang zou veroorzaken. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben.