We beleven waarschijnlijk het einde van een periode die de geschiedenis zal ingaan als het tijdperk van de petrodollar. Dat tijdvak is begonnen in 1970 door het afsluiten van een akkoord tussen de Amerikaanse president Richard Nixon en het Saoedisch koninklijk huis. Het betrof een overeenkomst waarbij de Saoedi’s alleen nog betaling van verkochte olie in dollars zou aanvaarden. Dat geld zou vervolgens in Amerikaanse staatsobligaties worden belegd.
In ruil werden de Saoedi’s een bevoorrechte partner van de Verenigde Staten wat betreft de levering van wapens. Bovendien stelde Washington zich garant voor de veiligheid van het land. Beide partijen profiteerden van de overeenkomst, in zoverre dat de dollar uitgroeide tot de wereldreservemunt. Die situatie duurt nu al bijna een halve eeuw, maar het ziet er naar uit dat ze niet langer houdbaar is.
Het einde van de petrodollar kan de goudprijs door het plafond jagen, zo stelt Grant Williams in zijn boek "Things That Make You Go Hmm...". Op de Mines & Money Conference in Londen stelde Williams dit boek voor, waarbij zijn uitgangspunt is dat de verkiezingen van Donald Trump een keten van gebeurtenissen op gang kan brengen die kunnen leiden tot het einde van de hegemonie van de VS.
En dus ook tot het einde van de petrodollar. De eerste signalen die daar op wijzen zijn inmiddels opgedoken. De meeste landen, met China op kop, bouwen hun posities in Amerikaanse staatsobligaties af. Het ziet er immers naar uit dat Donald Trump in het Witte Huis er een potje van zal maken. De andere wereldvaluta’s vormen niet bepaald een toonbeeld van stabiliteit, zodat de beleggers die elders gaan zoeken. Dat zal volgens Williams onvermijdelijk bij het goud zijn, dat een soort ankersteen van een nieuw economisch systeem kan worden. Tegen die achtergrond kan de goudprijs alleen maar stijgen.
Wanneer goud kopen
Waarom goud kopen
Waarom zilver kopen