Af en toe wordt de goudmarkt eens flink door elkaar geschud. Dit jaar viel er wel één en ander te beleven bij de edelmetalen. Op 31 december werd voor één troy ounce goud iets minder dan 1300 dollar betaald, waarna begin september een piekkoers rond 1550 dollar werd opgetekend. De meeste analisten waren het toen over eens dat het goud klaar stond voor een volgende stijgingsfase.
Dat was echter zonder een aantal grote verkopers gerekend. Die duwden de goudprijs terug tot vlak boven het psychologisch belangrijke niveau van 1450 dollar, waar volgens technische analisten zich een belangrijke steunzone situeert. Maar het laatste woord over de ‘vreemde’ verkopen van goud is nog niet gevallen. Iedereen vraagt zich af wie de mysterieuze verkopers zijn die af en toe aan de boom schudden.
Op 11 november, een feestdag in Europa en daardoor meestal een relatief rustige dag op de financiële markten, werden 33.500 futurescontracten op de COMEX gedumpt. Dumpen is in dit geval het juiste woord, want de futures werden ongelimiteerd te koop aangeboden. Ze hadden in totaal betrekking op 3 miljoen troy ounce goud, wat zonder enige vorm van overdrijving een grote hoeveelheid mag worden genoemd.
Uiteraard bleef ook de zilvermarkt niet gespaard. De zilverprijs viel zonder pardon terug onder het niveau van 17 dollar per troy ounce. De vraag, we hebben ze al veel eerder gesteld, blijft wie er belang bij heeft dat goud en zilver belet worden om verder te stijgen. Het antwoord op die vraag wil blijkbaar niemand ons geven. Maar vast staat wel dat alle pogingen om de prijzen van de edelmetalen onderuit te halen geen lang leven beschoren zijn. Zowel goud als zilver hebben zich inmiddels al deels herpakt, de prijzen bij beiden zijn opnieuw gestabiliseerd.
Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?