De goudprijs heeft in de afgelopen weken twee belangrijke uitbraken gerealiseerd. Op de eerste plaats werd de kaap van 1300 dollar gerond en vervolgens die van 1350 dollar. Met daarbij natuurlijk de opmerking dat het gele metaal boven laatstgenoemd niveau nog geen vaste voet aan de grond heeft gekregen. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog altijd komen. De vooruitzichten voor de goudprijs hebben er namelijk nog nooit zo goed uitgezien.
De grote doorbraak bij het goud kan namelijk voor de deur staan als we ons baseren op de charts op lange termijn. Op de eerste plaats laat de weekchart van de SPDR Gold Shares (GLD) vermoeden dat er fors hogere koersen in de pijplijn zitten. Op basis van die chart zou men zelfs kunnen veronderstellen dat de opwaartse beweging bij de edelmetalen in het algemeen en bij het goud in bijzonder nog moet beginnen. De goudmarkt lijkt nog wel één en ander in petto te hebben.
Bij SPDR Gold Shares is de koers uit een symmetrische driehoek gebroken en dat mag zonder meer als een bullish signaal worden beschouwd. Dergelijke uitbraak geldt in de technische analyse als een trendommekeer. Bevestiging van de uitbraak moet nog komen, maar wanneer dat gebeurt kan een backtest (een tijdelijke terugval) de kans bieden om posities in te nemen. Maar de uitbraak bij GLD wordt in ieder geval bevestigd door een uitbraak bij iShares Silver Trust (SLV).
De zilverprijs heeft korte metten gemaakt met de downtrend die de prijsevolutie sinds 2013 kenmerkt en dat blijkt uit de chart op lange termijn van SLV. Vorige week werd daar een belangrijke weerstand opgerold. Op basis van de SLV-chart kan het opwaarts potentieel bij zilver nog groter zijn dan bij goud. Tenslotte is er ook nog een uitbraak bij de ETFS Physical Precious Metals Basket Shares (GLTR), wat aangeeft dat de trend bij de edelmetalen in het algemeen positief is. Correcties bieden zodoende de kans om posities in te nemen.
Gouden Munten
Zilveren Kilomunten
Waarom Goud Kopen