Het tijdperk van Donald Trump als de grote tovenaar die met zijn toverstokje de Verenigde Staten weer groot zou maken lijkt sneller voorbij te zijn dan het begonnen was. Tot dusver heeft de president de hooggespannen verwachtingen namelijk niet kunnen inlossen. Stilaan groeit bij de beleggers het besef dat hij wel veel praat, maar dat van daden tot dusver nog geen sprake was. Het is aan Trump om nu eindelijk de daad bij het woord te voeren.
Maar de barsten in de Trump-façade worden stilaan groter en het effect van Trumphoria deint uit. Op dinsdag 21 maart kreeg de Dow Jones voor het eerst sinds oktober vorig jaar een correctie met meer dan 1% te slikken. Op zich is dat nog geen ramp, de veer op de Amerikaanse beurzen is zeker nog niet gebroken. Wel is het een teken aan de wand dat de financiels, één van de sterkhouders van de rally in de voorbije maanden zwaar onderuit gingen.
Een andere factor die bijdraagt tot de onzekerheid is de situatie op de automarkt. Veel Amerikanen kopen wagens op krediet en in de afgelopen maanden was regelmatig gewaarschuwd dat de markt voor autoleningen een zeepbel was geworden. Eerder deze week schrokken de beleggers zich een hoedje wanneer bleek dat de prijzen voor tweedehandswagens de grootste daling in 20 jaar te slikken kregen. Een implosie van de markt voor occasies kan alleen maar slecht nieuws betekenen voor de markt als geheel. En voor de Amerikaanse economie en de dollar.
Opvallend was tevens dat de goudprijs onmiddellijk profiteerde van de Trump-backlash. Het goud steeg tot de technische weerstand van 1248-1250 dollar. Wanneer deze weerstand kan worden gesloopt, staat niets een verdere prijsstijging in de weg. Bij INTL FCStone is analist Edward Meir van mening dat de kaarten voor de edelmetalen opnieuw goed geschud liggen. Meir verwacht dat het sentiment op de beurzen in de komende weken zal verzwakken en daar moeten goud, zilver, platina enzovoort van kunnen profiteren.
Contactaanvraag
Informatieavond Goud & Zilver
Fysiek Goud & Zilver