Zal de goudprijs in de komende weken zijn opwaartse beweging verder zetten en, zo ja, waar ligt het volgende koersdoel? De vraag is stellen, het antwoord geven een stuk moeilijker. Want de goudmarkt wordt gekenmerkt door een zekere mate van onvoorspelbaarheid. We zouden de analisten niet te eten willen geven die uitpakten met een foute voorspelling van wat er met het goud zou gebeuren. Maar toch is er iets waar we de aandacht op willen vestigen.
We zagen eerder al dat de goudprijs een technisch koopsignaal heeft gegeven toen het 200-daags gemiddelde naar boven werd doorbroken. Dat voorbeeld werd al snel gevolgd door het zilver, dat een gelijkaardige beweging uitvoerde. De edelmetalen zijn dus helemaal terug van weggeweest. Maar prestaties geleverd in het verleden zeggen weinig of niets over de toekomst. Wat die toekomst betreft: goud geeft een veelbelovend signaal waar (bijna) niemand acht op slaat.
Goudexpert Nick Laird vestigt de aandacht op het feit dat de goudprijs traditioneel de eerste opwaartse beweging inzet in valuta’s die tot de zwakste in de wereld gerekend mogen worden. Die evolutie is momenteel volop zichtbaar, een troy ounce goud is in een aantal van die munten in de afgelopen maanden fors duurder geworden. Wat een voorsmaakje kan geven van wat er in dollar, euro, yen enzovoort te gebeuren staat.
Om welke valuta’s gaat het precies? Wel, de goudprijs scheert hoge toppen in de nationale munten van Afghanistan, Mongolië, Brazilië, Columbia en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. De geschiedenis leert dat een opwaartse beweging in deze munten meestal gevolgd wordt door een gelijkaardige in de ‘klassieke’ munten. In dat verband herinneren we u aan een uitspraak onlangs gedaan door Alan Greenspan, de voormalige president van de Amerikaanse centrale bank: "Gold is a currency. It is still, by all evidence, a premier currency. No fiat currency, including the dollar, can match it". Of vrij vertaald: goud is een valuta en, meer zelfs, de eerste munt in de wereld.