Hebt u recent de bewegingen op de goudmarkt in de gaten gehouden? De goudprijs nam een spurt tot boven het niveau van 1300 dollar (voor een troy ounce), raakte daar buiten adem en viel terug richting 1280 dollar. Maar de inzinking was van korte duur, vrij snel kwam de kaap van 1300 dollar opnieuw binnen handbereik. Om vervolgens opnieuw af te brokkelen richting 1265 dollar. Het wordt echter steeds duidelijker dat de onderliggende trend bij het goud bijzonder stevig is, wat laat vermoeden dat hogere koersen op relatief korte termijn haalbaar zouden moeten zijn.
Mike McGlone, een goudtrader met heel veel ervaring en tevens oprichter van McGlone Advisors, blijft zonder meer positief voor de edelmetalen. Goud weerstaat de perfecte storm zonder veel moeite, zo merkte hij op. Daarbij verwijst McGlone op de eerste plaats naar de forse correctie die de grondstoffenmarkten heeft getroffen. De Baltic Dry Index heeft opnieuw een forse correctie moeten ondergaan, na voordien een behoorlijk herstel te hebben neergezet. Speculatieve aankopen vanuit China hadden de prijzen voor commodities opgejaagd, waarna winstnemingen niet uitbleven.
Ook andere factoren speelden tegen het goud, zoals een sterke beurs op Wall Street, een relatief sterke dollar in de verwachting van nog meer renteverhogingen, en ga zo maar door. Volgens McGlone zijn dat allemaal factoren die tegen het goud spelen. Ze hebben de goudprijs niet onderuit gekregen en dat betekent dat er voldoende ruimte is voor een verdere prijsstijging. Er is nog voldoende ‘value’ aanwezig bij de edelmetalen en dat zal in de komende maanden volgens McGlone blijken.
Zijn advies is dan ook dat de beleggers overwogen mogen blijven in zowel goud als zilver. De goudmarkt heeft rond het niveau van 1000 dollar in 2015 een betrouwbare bodem gevormd en vanop die bodem zijn nu fors hogere koersen mogelijk. Een koersdoel voor de goudprijs geeft McGlone echter niet, hij doet dat ook niet voor de zilverprijs. Koersbewegingen bij de edelmetalen zijn en blijven onvoorspelbaar, zodat het zich wagen aan voorspellingen eerder moeilijk is. Maar fors hogere koersen zitten volgens McGlone zeker in de pijplijn.