‘In God we trust’ is zowat de lijfspreuk van de Amerikanen. Godsdienst is in de Verenigde Staten bijna een must, het aantal atheïsten is er relatief beperkt. Maar afgelopen week heeft een andere spreuk opgang gemaakt, eentje van meer materiële aard. ‘In gold we trust’ is het nieuwe motto op de financiële markten. Aandelen en obligaties hebben afgedaan, het is al goud, zilver en edelmetalen wat de klok slaat.
Bij JP Morgan Asset Management kan analist Robert Michele alleen maar vaststellen dat het vertrouwen in zowat alle activaklassen ver zoek is. De beleggers vertrouwen alleen nog tastbare zaken en dan op de eerste plaats edelmetalen. De goudprijs vloog donderdag met gemak richting door de kaap van 1.250 dollar, om een piek te bereiken iets onder het niveau van 1.264 dollar. Winstnemingen brachten mee dat er uiteindelijk 1.248,50 dollar als slot in de tabellen kwam te staan.
De belangrijkste drijfveer achter de stijging van de goudprijs is eens te meer de dollar. Het groene biljet krijg voortdurend klappen, ten opzichte van de yen is de dollarkoers weggezakt tot het laagste niveau in 15 maanden. Volgens Michele profiteert het goud van het feit dat de zaken in de financiële sector volledig uit de hand dreigen te lopen. Daarom zoeken de beleggers de veiligste vluchtheuvel op en dat is momenteel goud.
Ook speelt mee dat een verzwakkende dollar goud goedkoper maakt voor buitenlandse kopers. Er is dan ook behoorlijk wat koopdruk vast te stellen buiten de VS. Een andere belangrijke factor achter de stijging van de goudprijs zijn de exchange traded funds of ETF’s. Opmerkelijk is dat het niet alleen de Amerikaanse ETF’s die momenteel goud kopen, maar ook de Chinese en Europese. Het feit dat de goudaankopen geografisch gespreid worden, kan de opwaartse beweging alleen maar een breder draagvlak geven.