Het goud heeft een geslaagde start genomen in 2016 en dat is alvast een bemoedigend signaal voor iedereen die zich in meer of mindere mate een goudkever noemt. Iedereen vraagt zich nu af welke de volgende factor zal zijn die de goudprijs hogerop kan sturen. Die steun zou echter wel eens uit een onverwachte hoek kunnen komen, want goud kan rekenen op een onverwachte bondgenoot. En dat is niemand meer of minder dan de Japanse bedrijfswereld.
Laat ons beginnen met een bericht dat op het eerste gezicht niet zo heel belangrijk is. Sumitomo Metal Mining Co., de grote Japanse metaalgroep, kondigde vorige week aan 1 miljard dollar te willen investeren in zijn koperactiviteiten. Maar dit bedrijf is meer dan alleen maar koper, het is ook de uitbater van de enige goudmijn die op Japans grondgebied te vinden is. Maar ook in de exploitatie van goudmijnen koestert Sumitomo Metal Mining grote ambities.
President Yoshiaki Nakazato maakte onlangs bekend dat het de bedoeling is om de goudproductie tegen 2021 te verdubbelen, een beslissing die al werd genomen alvorens de goudprijs is beginnen te stijgen. Sanford C. Bernstein & Co., een kleinere Amerikaanse zakenbank, zag onmiddellijk een verband met de war on cash. Die is weliswaar pas recent uitgebreid in het nieuws gekomen, maar het streven om baar geld uit omloop te halen dateert niet van vandaag of morgen.
Keiju Kurosaka, analist bij Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co., gelooft dat het voorbeeld van Sumitomo Metal Mining door andere Japanse bedrijven gevolgd kan worden. Japan heeft zowat het voortouw genomen in de oorlog tegen het cash geld dat in omloop is en de meeste bedrijven voelen er natuurlijk niet veel voor om hun overtollig geld tegen betaling op de bank te parkeren. In een omgeving van een stijgende goudprijs zou het slechts een kleine stap zijn om te kiezen voor deposito’s in goud in plaats van deposito’s in cash geld.