Hoe moeten de kansen van het goud op hogere prijzen ingeschat worden? Op het eerste gezicht zijn die kansen niet erg hoog. De afgelopen week is de goudprijs weer teruggevallen richting 1270 dollar per troy ounce en niets laat een forse opstoot in de koers op korte of middellange termijn van de goudmarkt veronderstellen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor zilver en de zilverprijs. Ook de zilvermarkt ligt er zo dood als een pier bij.
De voornaamste schuldige is uiteraard de Amerikaanse dollar. Die ligt er nog steeds als een dijk bij, ondanks de recente hints dat de Amerikaanse centrale bank volgend jaar haar basisrente wel eens zou kunnen verlagen. De vraag is echter of de ‘greenback’ zich zal kunnen handhaven wanneer de rente op de fed funds inderdaad zou verlagen. De FED heeft namelijk nog ruimte om te verlagen, ruimte die de ECB niet heeft.
Het is precies de verwachting van een lagere dollar die de come-back van het goud (en bij uitbreiding de andere edelmetalen) zou kunnen bewerkstelligen. In combinatie eventueel met een vertragende economische groei die de bedrijfsresultaten onder druk zal kunnen zetten. Waardoor uiteindelijk ook de beurs van Wall Street een toontje lager zou moeten gaan zingen. En dit scenario zou in de kaart van het goud spelen.
Uit een rondvraag gedaan door Reuters blijkt dat voor dit jaar een gemiddelde goudprijs van 1322 dollar per troy ounce mag worden verwacht, volgend jaar kan dat 1369 dollar worden. Aan de rondvraag namen 34 analisten en handelaren deel, zodat dus van een betrouwbare steekproef mag worden gesproken. De conclusie van Capital Economics analist Ross Strachan is dan ook duidelijk: goud, zilver en de andere edelmetalen mogen op de huidige koersniveaus zonder meer gekocht worden. Ze kunnen namelijk profiteren van de toekomstige onrust op de financiële markten.
Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?