In de financiële markten zijn duur en goedkoop relatieve begrippen. Iets wat voor de één goedkoop is, wordt door de ander als duur ervaren. Die verschillen in perceptie zijn broodnodig, want er zonder zou er geen handel mogelijk zijn. Op de beurs koopt iemand een aandeel dat door iemand anders als te duur wordt beschouwd en dus verkoopt. Maar het is verre van simpel om uit te maken of iets duur dan wel goedkoop is.
Dat geldt ook voor de markt voor edelmetalen. Zijn goud en zilver op een bepaald moment duur dan wel goedkoop? Wie het weet mag het ons komen zeggen. Maar wat wel mogelijk is, is om vast te stellen goud duur dan wel goedkoop is ten opzichte van zilver. Het omgekeerde is eveneens waard. Die relatieve waardering kan worden vastgesteld op basis van de Gold-Silver Ratio of, in fatsoenlijk Nederlands, de goud-zilver ratio.
Deze Gold-Silver Ratio geeft aan dat zilver opnieuw spotgoedkoop is ten opzichte van zijn gele neefje. Traditioneel reageert de zilverprijs heftiger dan de goudprijs op bewegingen bij de edelmetalen. Dat was ook bij de recente prijsval zo, de zilvermarkt werd daardoor harder getroffen dan de goudmarkt. De spread in de Gold-Silver Ratio staat momenteel op 83, wat betekent dat 1 troy ounce goud momenteel 83 troy ounce zilver waard is.
Dat is een erg hoge waardering voor deze ratio, waarbij we niet ver verwijderd zijn van de historische piek verhouding van 85 die in 2008 werd opgetekend. De spread tussen beide edelmetalen is in de afgelopen jaren duidelijk toegenomen, zo blijkt ook uit de RSI (relative strength index) voor het zilver. Deze index staat wat zilver betreft momenteel in de koopzone. Er doet zich hier een koopkans voor die vooral te danken is aan de grotere volatiliteit die de zilverprijs aan de dag legt.
Wanneer goud kopen
Waarom goud kopen
Waarom zilver kopen