Wat mogen we wel en wat mogen we niet geloven in verband met China? Wie het antwoord op deze vraag weet, mag het ons altijd komen vertellen. Want China blijft een levensgroot raadsel. De Chinese economie heeft de wereldeconomie in de afgelopen jaren recht gehouden, maar daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen. Niemand kan echter vertellen aan welk tempo die Chinese economie nu nog groeit of niet groeit. Ook alle andere cijfers en statistieken in verband met China moeten met een grote korrel zout genomen worden.
Dat geldt bijvoorbeeld wat betreft de bankensector en de schulden die deze sector heeft opgebouwd. Eigenlijk hebben de Chinese banken het spelletje niet eerlijk gespeeld. Op een bepaald moment verbood de overheid om nog kredieten toe te staan aan bepaalde segmenten van de industriesector, dit wegens overcapaciteit. Dat werd echter fluks omzeild door het oprichten van vehikels langs de banken zelf die even vrolijk kredieten bleven toestaan. Eigenlijk weet niemand nu nog hoeveel schulden de banken hebben uitstaan. En de Chinese regering zal het ons niet zeggen. Maar nu wordt gewaarschuwd dat de hele Chinese bankensector één grote vorm van Ponzifraude is.
En dat is natuurlijk geen goed nieuws, want Ponzifraude klinkt bepaald onheilspellend. Wat vertelt Wikipedia ons over dergelijke Ponzifraudes? Een Ponzi-schema is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Vaak biedt de oplichter daarbij een rendement aan dat niet in verhouding staat tot het voorgespiegelde risico. Het Ponzi-schema is vernoemd naar Charles Ponzi, een Amerikaanse gelukszoeker van Italiaanse afkomst.
De waarschuwing in verband met Ponzi die in de Chinese bankensector zou zijn opgedoken, is afkomstig van Fitch Ratings. Het ratinghuis merkt op dat we in verband met de Chinese banken spreken van een schuldenberg van min of meer 34.000 miljard dollar, onder andere als gevolg van de explosieve groei van de wealth-management producten. Deze producten zijn in de afgelopen jaren erg populair geworden. De eerste problemen in de bankensector zijn al opgedoken en in de komende weken en maanden kan de situatie volledig uit de hand lopen. China is en blijft een factor die de ondergang van ons financieel systeem kan helpen bewerkstelligen.