We schrijven 2040. Een 80-jarige man heeft zich met veel moeite op zijn fiets gehesen en begeeft zich naar zijn werk. Vol heimwee denkt hij terug aan zijn wijlen zijn vader, die op zijn 60ste met pensioen is kunnen gaan. Inderdaad, hijzelf krijgt ook een pensioenuitkering, maar die is zo gering dat hij er amper de huur van zijn appartement van kan betalen. Een appeltje voor de dorst heeft hij helaas niet kunnen aanleggen, want in de laatste fase van zijn actief leven bracht sparen nul komma nul rendement op.
Bovenstaande alinea zou afkomstig kunnen zijn uit een horrorverhaal dat echter bittere realiteit dreigt te worden. We willen de gepensioneerden niet te eten geven die momenteel de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Hun pensioen aangevuld met de spaarcenten volstaan niet langer om echt rond te komen, laat staan om de vroegere levensstijl te handhaven. Met dank aan de politiek van negatieve rentevoeten die de banken ergens rond 2015 ingevoerd hebben. Sindsdien moeten ze hun spaargeld letterlijk opeten, waar het vroeger perfect mogelijk was om van de rente te kunnen leven.
Gaan we de doodsstrijd van ons pensioensysteem beleven?. Volgens het Britse pensioenfonds Royal London zou dat inderdaad wel eens het geval kunnen zijn. Uit een studie uitgevoerd door Royal Londen blijkt dat Britse werknemers nu tot hun 81ste zullen moeten werken wanneer ze de levensstandaard van hun ouders willen bereiken. Het hierboven geschetst beeld is dus niet langer fantasie, maar helaas bittere realiteit.
Tussen december 2018 en oktober 2020 wordt de pensioenleeftijd in het Verenigd Koninkrijk voor mannen en vrouwen al opgetrokken tot 66 jaar, maar die verhoging zal in de verste verte niet volstaan om de pensioenproblemen op te lossen. Met pensioen gaan dreigt dus een heel andere ervaring te worden dan dat in het verleden het geval was, maar een veel minder prettige ook. Of een maatschappij met werkende ouderen houdbaar is, valt nog af te wachten. Ons hele systeem dreigt op losse schroeven komen te staan, ook al omdat de pensioenfondsen er in de huidige omstandigheden nog amper in slagen om een rendement te realiseren.