De evolutie van de olieprijs wordt nauwlettend in de gaten gehouden, waarbij vooral de betrokken partijen doodsbenauwd zijn dat we een nieuwe fase van lagere prijzen tegemoet gaan. Want in de afgelopen maanden was het scenario op de oliemarkt telkens hetzelfde: een stabilisatie van de prijs gevolgd door een nieuwe koersval. Inmiddels zit zowat de hele sector op zijn tandvlees, ondanks het feit dat een vat ruwe olie sinds vorige week weer 50 dollar per vat kost. Maar de pijn is niet alleen in de oliesector zelf voelbaar. Een opnieuw fors lagere olieprijs kan een bloedbad in de bankensector veroorzaken.
Dat is alleszins de boodschap die door de Amerikaanse oliespecialist Art Berman de wereld ingestuurd wordt. Volgens Berman is de periode van het ‘old normal’, een term die hij heeft geleend van de bekende econoom Nouriel Roubini, voorbij en van een ‘new normal’ is nog geen sprake. Daartoe moet er eerst een evenwicht gevonden worden tussen vraag en aanbod en van zo’n evenwicht is voorlopig nog geen sprake.
Maar Berman neemt een attitude van ‘eigen schuld, dikke bult’ aan. Er is overgeïnvesteerd in de oliesector, iedereen probeerde voor zichzelf een groter stukje van de koek te bemachtigen. Maar dat gebeurde op een moment dat de Chinese economie met groeipijnen af te rekenen kreeg, waardoor de vraag naar ruwe olie op een lager pitje ging branden. Het resultaat was dat de markt overspoeld werd met ruwe olie en dat is natuurlijk nooit een gezonde situatie. Want meer aanbod gepaard met een lagere vraag kan alleen maar leiden tot prijsdalingen.
De expansie van de oliesector werd gretig gefinancierd door de banken, die dachten een nieuwe betrouwbare bron van inkomsten te hebben gevonden. Maar nu is het misgelopen op de oliemarkt en het gevolg is dat de banken met een pak probleemkredieten opgezadeld zitten. Het gevolg is dat ook de banksector op zijn tandvlees zit. Zakt de olieprijs nog verder weg, dan kan de pijn onhoudbaar worden. Ligt hier de kiem van een nieuwe crisis gelegd? We sluiten het niet bij voorbaat uit, het is alleszins aangewezen om de situatie op de voet te blijven volgen.