Moeten we al dan niet op onze hoede zijn voor een nieuwe financiële crisis? Op het eerste gezicht is daar geen enkele reden voor. Wie de traditionele media volgt, zal waarschijnlijk niets zien waar hij of zij zich ongerust hoeft over te maken. Alles lijkt in onze economie redelijk rimpelloos te verlopen. Die economie verbetert langzamerhand, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Rond de groeivertraging in China is het bovendien stiller geworden, terwijl niemand zich echt zorgen maakt over wat er in Japan gebeurt.
Maar onderhuids broeit er toch het één en het ander. Niemand minder dan de Europese Centrale Bank waarschuwt voor turbulentie op de financiële markten, een waarschuwing die sommigen toch wat vreemd in de oren zal klinken op een moment dat er overeenstemming werd bereikt over de verdere redding van Griekenland. Er moet dus een grondige reden zijn waarom de ECB aan de alarmbel trekt. Die reden is er inderdaad en dat is niet meer of niet minder dan de vrees voor de gevolgen van het toenemend populisme in Europa.
Het scheelde onlangs maar één haar of de als extreem-rechts beschouwde Norbert Hofer was de volgende Oostenrijkse president geweest. Maar Hofer staat eigenlijk alleen maar symbool voor iets wat in heel Europa aan het gissen is. In zowat alle landen krijgt de bestaande politieke klasse het deksel op de neus. Niemand lijkt nog een boodschap te hebben aan wat de grote politieke partijen van vroeger te vertellen hebben. Terwijl die politieke partijen op hun beurt niet goed meer lijken te weten wat ze nog aan de mensen moeten vertellen.
De opmars van het populisme komt bovendien op een hoogst ongelegen moment, want het valt samen met een duidelijke verzwakking van de Aziatische economie. In zijn Financial Stability Review waarschuwt de ECB dat een sterker dan verwachte terugval van de Chinese economie in combinatie met de opkomst van politieke partijen met extremistische standpunten de risico’s voor zowel het financieel systeem als de economie gevoelig kunnen doen toenemen. Wanneer de ECB een dergelijke boodschap de wereld instuurt, kunnen we daar alleen maar uit besluiten dat de risico’s nog veel groter zijn dan algemeen wordt aangenomen.