Hebt u opgelucht ademgehaald toen de uitslagen van nieuwste stress tests uitgevoerd op de Europese banken gepubliceerd werden? Met uitzondering van 4 banken, te weten een Italiaanse, een Spaanse, een Ierse en een Oostenrijkse, slaagden de Europese banken voor die tests. Ze zouden dus bestand moeten zijn tegen een stootje. Maar in hoeverre mogen we die stress tests als betrouwbaar beschouwen? Het verleden leert ons dat we het positieve nieuws toch maar beter met een grote korrel zout nemen.
We herinneren ons nog vorige stress tests met positieve resultaten, waarbij de pret telkens werd verstoord door een bank die plots en totaal onverwacht (?) kapseisde. De Belgische bank Dexia, de naam is inmiddels al bijna vergeten, slaagde bijvoorbeeld glorieus voor een stress test, maar moest al enkele weken later toestemmen dat het water tot boven de lippen stond. De stress tests zijn dus als puntje bij paaltje komt niet meer dan een doekje voor het bloeden. De Europese banken worden met grote uitdagingen geconfronteerd en die doen ons grote vraagtekens stellen bij hun toekomst.
Deze stelling wordt trouwens ook door de insiders verdedigd. Barclays CEO Jes Staley merkte naar aanleiding van het afnemen van de stress tests op dat de 12 grootste Europese banken op de beurs gemiddeld verhandeld worden aan een discount van 50% ten opzichte van hun boekwaarde. Dat is volgens Staley niet goed voor de gezondheid van het financieel systeem en ook niet voor de Europese economie. De kapitaalmarkten gaan door een grondige reorganisatie, ze gaan er helemaal anders uitzien. En dat brengt ook grote uitdagingen voor de banken met zich mee, stress tests of geen stress tests.
Ook Sergio Ermotti, CEO van de Zwitserse bank UBS, kwam met een gelijkaardige boodschap. UBS verraste weliswaar met de kwartaalcijfers, maar dat betekent niet dat er juichkreten te horen waren bij deze bank. Vooral het gebrek aan visibiliteit over de toekomst zadelt de ganse sector volgens Ermotti met een grote handicap op. Bovendien is er overal onzekerheid en die zal niet snel verdwijnen. De klanten van de bank worden gezien de grote onzekerheid dan ook tot onvoorzichtigheid aangemaand wat nieuwe trading-operaties betreft.