In de media wordt er weinig aandacht aan besteed, maar de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten is in de afgelopen weken geleidelijk aan opgelaaid. Het Witte Huis zal waarschijnlijk hoger importtarieven opleggen voor producten van aluminium en staal, dit op basis van nationale veiligheidsgronden. Aan staal zou de importheffing kunnen oplopen tot 24%, in de geval van aluminium wordt aan een heffing van 7% gedacht.
Uiteraard zal China deze zaak niet zomaar blauw-blauw laten, Beijing zal ongetwijfeld tegenmaatregelen nemen. Een escalatie van het conflict is wel het laatste waar de wereldeconomie behoefte aan heeft. China is de grootste handelspartner van de VS, de snelst groeiende exportmarkt en de derde afzetmarkt voor het land in de wereld. De financiële markten zijn niet voorbereid op een dergelijk scenario. Toch is waakzaamheid geboden, want bij een uit de hand gelopen conflict kan de schade op de beurs hoog oplopen.
Want de dollar zou eens te meer het kind van de rekening kunnen worden en dat op een moment dat Amerikaanse munt al bijzonder zwak in de schoenen staat. We mogen namelijk niet vergeten dat China een grote post Amerikaanse staatsobligaties in portefeuille heeft. Wanneer ze die zou beginnen te dumpen, kan de druk op de dollar alleen maar toenemen. En een te zwakke dollar kunnen de Amerikanen missen als kiespijn.
Een zwakke munt staat namelijk synoniem voor de import van inflatie en dat op moment dat de inflatie al aan een come-back bezig is. En zo komen we uit bij het goud. De goudprijs kan zowel profiteren van de zwakte van de dollar als van de komst van meer inflatie. In een dergelijke scenario kan de goudmarkt letterlijk exploderen. De goudkevers mogen dus op beide oren slapen: de fundamenten voor de edelmetalen zien er beter dan ooit uit.
INFORMATIEAVOND GOUD & ZILVER
Exclusieve zilveren 10 kilo munt : 99 stuks
Gratis advies bij u thuis