Er was eens…, zo beginnen de meeste sprookjes. Maar in dit geval begint het verhaal met ‘er waren eens…’, want we gaan iets vertellen over de BRIC-landen. De term BRIC-landen werd door Goldman Sachs bedacht en staat voor 4 groeilanden (Brazilië, Rusland, India en China) waarvan werd verwacht dat ze de pannen van het dak zouden spelen. Beleggers mochten de kans niet laten liggen om in deze landen te beleggen, want het grote geld lag er voor het oprapen. Zoals het meestal gaat, werden de hooggespannen verwachtingen op geen enkele manier bewaarheid.
Uiteindelijk bleek elk BRIC-land zijn eigen specifieke problemen te hebben, met India als uitzondering die de regel bevestigt. Dit land is zowat het enige dat momenteel de BRIC-vlag nog enigszins kan hooghouden, zij het ook in dit geval met het nodige voorbehoud. Het probleem van China is welbekend, de spectaculaire economische groei van dit land werd bewerkstelligd door het aangaan van kredieten op grote schaal. Maar loontje komt meestal wel om zijn boontje, momenteel worstelt China met het zoeken naar een oplossing voor het kredietprobleem. Oplossing die nog altijd niet is gevonden.
Rusland is een geval apart. Dit land werd eerst in de tang genomen door het westen via een lading sancties, waarna de instorting van de olieprijs de zwalpende Russische economie nog een extra uppercut kwam verkopen. Maar het is vooral Brazilië dat in de afgelopen dagen de alarminstallaties heeft doen afgaan. Niet alleen ligt de Braziliaanse economie op apengaten, maar daar komt nog eens bovenop dat president Dilma Rousseff steeds meer de kop van jut wordt. De roep om diens aftreden weerklinkt steeds luider.
Een ongeluk komt nooit alleen. De Braziliaanse economie is al hard geraakt door de daling van de grondstoffenprijzen en daar komt nu nog eens de politieke chaos bovenop. Die politieke chaos kan leiden tot een economische chaos, die zich vervolgens als een inktvlek naar andere landen kan verspreiden. De Braziliaanse economie is namelijk nog altijd de 7de in de wereld en ze kan dus de ganse wereldeconomie danig schade toebrengen. Het ergste van alles is dat de Braziliaanse centrale bank met een inflatie van 10% aan handen en voeten gebonden is, ze kan maar moeilijk de rente verlagen om de economische groei te stimuleren. Hoog tijd dus om de noodklok over Brazilië te luiden!