Tot voor enkele maanden was het in de hoogste bankkringen ‘not done’ om over een belegging in goud te spreken. De goudprijs lag al enkele maanden uitgeteld in de touwen en niets liet een snel herstel vermoeden. Bovendien hadden de banken bekeken vanuit het standpunt van de eigen winstgevendheid weinig redenen om hun klanten in de richting van de goudmarkt te loodsen. Want aan de verkoop van goudproducten valt nu eenmaal weinig te verdienen. En aangezien bankiers in eerste instantie niet in het voordeel van de klanten maar bij voorkeur in eigen voordeel denken…
Maar de houding ten opzichte van het goud is vanaf het begin van dit jaar toch enigszins gewijzigd. Toen er zich donkere wolken samenpakten boven de financiële markten, bleken de edelmetalen plots toch weer in gunst van veel beleggers te liggen. Zeer tot ongenoegen van de banken, die deze evolutie met lede ogen aanzagen. Maar het had weinig zin om de realiteit te ontkennen en dus begonnen enkele analisten schoorvoetend naar de goudmarkt te krijgen. Waarbij ze ook hun klanten een blik op die markt gunden.
Inmiddels is de situatie wel grondig veranderd. Eén van de oudste banken in de wereld diversifieert richting goud en dat is natuurlijk een ontwikkeling die te denken geeft. Joh. Berenberg Gossler & Co. werd al in 1590 opgericht en heeft momenteel ongeveer 40 miljard euro onder beheer. Een woordvoerder van de bank verklaarde dat deze haar posities in goud en andere edelmetalen gevoelig zou uitbreiden, waarbij nog een groot opwaarts potentieel aanwezig wordt geacht. In de afgelopen weken werden al wat aankopen op de goudmarkt gedaan.
De verwachten zijn hooggespannen, want voor de komende 2 jaar wordt een stijging van de goudprijs met ongeveer 40% in het vooruitzicht gesteld. Daardoor zou het goud opnieuw aantikken op het niveau waar het in oktober 2012 stond. Chief Investment Officer Manfred Schlumberger, die nog niet zo lang geleden bij deze bank met hoofdzetel in Hamburg kwam werken, verwacht dat ook zilver en platina zich zullen aansluiten bij de opwaartse beweging in de goudprijs. Rond 1200-1230 dollar is goud volgens Schlumberger zonder meer koopwaardig.