Bent u het gezwam over Bitcoin en andere crypto-currencies ook meer dan beu? Uiteraard is er elke dag opnieuw nieuws heet van de naald over wat zich op de markt voor Bitcoin afspeelt, maar uiteindelijk heeft dit alles met speculatie en niets met beleggen te maken. Naar verluidt zouden het nu weer Japanse mannen in de leeftijdscategorieën 30 en 40 verantwoordelijk zijn voor de explosie van de Bitcoinprijs.
Maar laten we de crypto-currencies voor wat ze zijn en kijken we even naar de markt voor edelmetalen. Die ligt er nog altijd uitgeteld bij. Sommige analisten spreken zelfs van een schrijnend gebrek aan interesse. In ieder geval kan de goudprijs tegen die achtergrond geen vuist meer maken, om van zilver en de zilverprijs maar te zwijgen. Maar bezitters van goud hoeven zich niet te snel laten ontmoedigen, wel integendeel. In deze wereld vol risico’s kan de goudprijs sneller dan verwacht door het plafond schieten.
Dat is alleszins de mening van Juan Carlos Artigas, directeur Investment Research bij de World Gold Council (WGC). De vraag naar goud heeft weliswaar het zwakste kwartaal in 8 jaar achter de rug, maar op hetzelfde moment zijn de fundamentals onder de goudmarkt sterker dan ooit. En mutatis mutandis geldt ongeveer hetzelfde voor de zilvermarkt. De huidige lethargie kan plots doorbroken worden wanneer de juiste katalysator zich aandient.
Voorlopig blijft de vraag naar goud en zilver groot in landen als India en China en daar zal op korte termijn waarschijnlijk geen verandering in komen. Maar ook in Europa, en dan op de eerste plaats in Duitsland, is de vraag naar edelmetalen groter dan men denkt. De Duitsers hebben namelijk hun lesje geleerd uit de financiële crisis van 2008-2009 en dat lesje houdt in dat goud in moeilijke omstandigheden de beste bescherming voor het behoud van welvaart biedt.
Kanaal Z - Munten
Waarom Goud kopen?
Verborgen geheimen