We hebben al een tijdje niets meer van hem gehoord, maar hier is hij weer. Dennis Gartman, uitgever van The Gartman Letter, staat bekend als een fervent voorvechter voor een belegging in goud en hij weet verdomd goed waarom hij een goudkever is. De recente stijging van de goudprijs heeft hem alleen maar versterkt in zijn overtuiging dat de edelmetalen aan de vooravond van een grote opwaartse beweging staan. Meer zelfs, hij is één van degenen die het aandurft om een precieze voorspelling qua prijsniveau te maken.
Gartman verwacht dat de goudprijs op het einde van dit jaar rond 1500 dollar zal staan, wat betekent dat er een opwaarts potentieel beschikbaar is vanaf de huidige niveaus van 10 tot 15% procent. Maar die beweging zal in schokken gebeuren, zoals de goudprijs bijvoorbeeld vorige week met ongeveer 60 dollar plots is gestegen. Maar de stijging zal niet rechtlijnig verlopen, ze zal afgewisseld worden met stevige correcties. Maar dit is in de ogen van deze goudliefhebber alleen maar goed nieuws: ze bieden namelijk de kans om met korting de posities op de goudmarkt te versterken.
Fundamenteel zit het plaatje voor goud namelijk goed. De centrale banken wereldwijd blijven, met uitzondering van de Verenigde Staten, een ruime monetaire politiek voeren. In feite woedt er nog steeds een felle valutaoorlog, waarbij iedereen probeert om de eigen munt zo goedkoop mogelijk te maken. Achterliggende idee is uiteraard om de eigen exportpositie te versterken. Maar wanneer zowat alle valuta’s kwetsbaar zijn, zijn edelmetalen zoals goud, zilver, platina enzovoort de enige activa met een vaste waarde.
Bovendien zijn er de lage tot negatieve rentevoeten die de aantrekkelijkheid van de edelmetalen als investering alleen nog maar doen toenemen. Gartman is er dan ook 100% zeker van dat de berenmarkt in goud achter de rug is, ook al noteert de goudprijs nog zowat 33% onder de piek op 1920 dollar die in 2011 werd opgetekend. Gartman sluit niet uit dat tegen de achtergrond van de huidige monetaire politiek van de centrale banken een vast gestemde goudmarkt gepaard kan gaan met een forse stijging van de beurskoersen.