De afgelopen weken stonden uiteraard in het teken van de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe Amerikaanse president, een gebeurtenis die door sommige waarnemers als het begin van een heel nieuw tijdperk wordt beschouwd. Van Trump wordt verwacht dat hij de zaken heel anders zal aanpakken dan zijn voorgangers, waardoor er dus een stijlbreuk kan optreden. Wie de toekomst zal brengen, valt echter minder dan ooit te voorspellen.
Trump heeft namelijk nog niet in zijn kaarten kunnen laten kijken wat zijn monetaire politiek betreft. Het is voorlopig onduidelijk in hoeverre hij zich zal moeien met de politiek van de Amerikaanse centrale bank. Krijgen we ook hier een stijlbreuk? Het zou kunnen van wel, hoewel dit verre van zeker is. In ieder geval lijkt vast te staan dat van een voortijdig ontslag van Janet Yellen geen sprake zal zijn.
Maar de vraag is of de nieuwe president toch maar niet beter de wacht aanzegt aan de voorzitter van de FED, want haar prestaties aan het hoofd van de centrale bank zijn niet bepaald indrukwekkend te noemen. Naar eigen zeggen heeft ze de zaken op de juiste manier aangepakt, maar niet iedereen is het daar mee eens. De meeste centrale bankiers krijgen tegenwoordig trouwens nogal wat kritiek over zich heen. Volgens heel wat mensen hebben Janet Yellen, Mark Carney, Mario Draghi, Harihuko Kuroda er maar een potje van gemaakt en worden ze beter zonder veel vijven of zessen de laan uitgestuurd.
Beppe Grillo, het boegbeeld van de Italiaanse Vijfsterrenpartij, heeft daar deze commentaar over: ‘De professionelen hebben het verknoeid, nu is het tijd voor de amateurs.’ Hillary Clinton, Barack Obama en alle andere toppolitici hebben met hun centrale bankiers het boeltje om zeep geholpen. Ze hebben de realiteit om hen heen niet begrepen en zodoende de meest dwaze maatregelen getroffen. En als we Grillo mogen geloven, zal dat ons allen zuur opbreken.