De analisten blijven op zoek naar argumenten die de stijging van de goudprijs in de eerste maanden van dit jaar kunnen verklaren. Vreemd genoeg werd daarbij niet verwezen naar de factor China, want in het verleden stelden de goudkevers vaak hun hoop op het land van het Middenrijk wat hogere prijsniveaus voor goud betreft. Maar het vreemde is dat de Chinezen in de eerste weken van dit jaar minder gretig waren om goud te kopen. En dat had dan vooral te maken met de waardering van dit edelmetaal.
De Chinese kopers zijn namelijk nogal prijsbewust. In geval van een prijsstijging zijn ze nogal eens geneigd om te kijken of er geen terugval komt, kwestie van toch maar weer goedkoper te kunnen inkopen. De goudprijs kan namelijk plots fors uithalen, zoals ook in de start van 2016 is gebeurd. Een troy ounce goud werd in een mum van tijd bijna 20% duurder, bij wijze van spreken terwijl we stonden toe te kijken. Ook de Chinezen zijn aan de zijlijn de komende gebeurtenissen gaan volgen, ze zijn veel minder talrijk in de markt gestapt dan in de periode voordien. Eventjes op de rem gaan staan, dat was duidelijk de achterliggende idee.
Maar we hoeven ons geen zorgen over de relatie van de Chinezen en kostbare voorwerpen. De doorsnee Chinees is en blijft smoorverliefd op alles wat blinkt. Officiële statistieken bestaan er niet, maar volgens doorgaans goed ingelichte bronnen zou China ongeveer 40% van de wereldwijde jaarproductie aan goud absorberen. En dat elk jaar weer opnieuw. Vooral de import van gouden staven vanuit Hong Kong draait op volle toeren. In 2015 zou er spraken zijn geweest van een stijging van die import met ongeveer 700%. Het zou meer bepaald gaan op meer dan 1500 ton.
In 2010 was dat nog maar 100 ton. Hoe groot de honger van de Chinezen naar goud is, bewijzen de cijfers over het derde kwartaal van vorig jaar. In die periode steeg de Chinese vraag naar gouden baren en juwelen met 70%. Ook vanuit Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk werd heel wat geïmporteerd. Wanneer zou blijken dat de goudprijs in de weken stabiliseert, zal het niet lang duren alvorens de Chinese vraag weer door het plafond vliegt. Uiteindelijk kan die enorme belangstelling alleen maar leiden tot hogere prijzen op de goudmarkt.