Goud wordt steeds populairder bij de beleggers en daar moet natuurlijk een reden voor zijn. Hoewel de media ons op onze honger laten, wordt de wereld rondom ons een steeds onveiligere plaats. De ene crisis is nog niet afgewend, of de volgende kondigt zich al aan. Aan doemdenkers is op de financiële markten nooit echt een gebrek geweest, maar tegenwoordig is het bon ton om zich als pessimist te outen. Maar zelfs in het universum van gloom en doom zijn er graduaties, van minder erg tot zeer, zeer erg.
David Einhorn, fondsbeheerer bij Greenlight Capital, heeft tijdens het tweede kwartaal goed geboerd als gevolg van het feit dat hij tijdig in goud en goudmijnaandelen was gestapt. Goud en vooral zilver (en dus ook de zilvermijnen) hebben met verve de benchmarks tijdens het voorbije kwartaal geklopt. Einhorn is echter geen man die het einde van de wereld verkondigt, hij bekent zich eerder tot het kamp dat zich ‘gematigd’ pessimistisch noemt. In dat kamp moeten we ook de welbekende Dennis Gartman van The Gartman Newsletter situeren.
Volgens Gartman is het westen zeker niet "doomed to fail" zoals sommigen beweren, de aarde zal morgen heus nog wel ronddraaien. Wat niet belet dat hij al geruime tijd in goud is belegd en de goudprijs al een mooie opwaartse beweging heeft zien maken. Ook Peter Schiff heeft met volle teugen van die opwaartse beweging genoten, maar deze Amerikaan is toch een ander paar mouwen dan Einhorn of Schiff. Want volgens Schiff kunnen we de borst maar beter nat maken, want er komen akelige dingen op ons af.
De crisis die op komst is zal van die van 2008 klein bier maken. In zijn ogen is de eindfase voor de Amerikaanse economie ingezet, die eindfase zal onvermijdelijk leiden tot het instorten van de koers van de dollar. Na het uiteenspatten van de dot.com bubble in 2000 heeft Fed chairman Alan Greenspan de geldkraan wijdopen gezet en zijn opvolgers zijn er niet meer in geslaagd om die te sluiten. Gevolg is dat de Amerikaanse huisgezinnen bijna 14.000 miljard dollar aan welvaart zijn kwijtgespeeld in de crisis van 2008. Sindsdien is de situatie echter alleen maar erger geworden en dat betekent dat de verliezen tijdens de volgende crisis dan ook veel hoger zullen oplopen.