Spaarders en renteniers zijn er aan voor de moeite: hun hoop dat de rentevoeten binnen afzienbare tijd eindelijk weer eens zou stijgen, is aan diggelen geslagen. De Amerikaanse centrale bank blijft een beslissing omtrent een tweede renteverhoging alsmaar voor zich uitschuiven. De publicatie van tegenvallende macro-economische cijfers over het tweede kwartaal heeft de kansen op een renteverhoging door de FED gevoelig doen slinken. Het ziet er dus naar uit dat Janet Yellen haar beloftes over hogere rentevoeten zal moeten inslikken.
Paul Ashworth van Capital Economics merkt op dat er nog een andere factor is die laat vermoeden dat we hogere rentevoeten op korte of middellange termijn op de buik kunnen schrijven. Dalende olieprijzen kunnen de rente namelijk nog geruime tijd laag houden. De afgelopen weken is de olieprijs opnieuw onder druk komt te staan, waarmee het herstel van die olieprijs eerder een kortstondig gebeuren is gebleken. De verzwakking van de olieprijs remt niet alleen de komst van inflatie af, maar heeft nog een ander vervelend neveneffect.
In een zwakke oliemarkt kunnen er in de Verenigde Staten opnieuw bedrijven uit de schaaloliesector in gevaar komen, met als gevolg een nieuwe golf van faillissementen. Het omvallen van die bedrijven kan de Amerikaanse economie een nieuwe deuk geven, op een moment dat de economische groei in de VS allesbehalve outstanding is. Uiteindelijk heeft de FED dus alle belang bij stabiele tot hogere olieprijzen, maar tussen wens en realiteit staat ook in dit geval een kloof. De FED zal waarschijnlijk naar die hogere olieprijzen kunnen fluiten.
Dat is ook de mening van het analistenteam van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank is ervan overtuigd dat de olieprijs in de buurt van de huidige niveaus zal blijven noteren, zonder veel hoop op hogere prijzen. Fundamenteel zijn daar alleszins geen redenen voor te bedenken. Productieproblemen in Nigeria en Venezuela kunnen weliswaar de prijs wat ondersteunen, maar daar staat dan weer een relatief zwakke vraag vanuit China en India tegenover. Per saldo lijkt de kans dus klein dat de FED veel ruimte zal krijgen om de rente te verhogen, tenminste als we de evolutie op de oliemarkt als maatstaf mogen beschouwen.