Met uitzondering van Goldman Sachs worden de meeste banken steeds positiever voor de edelmetalen in het algemeen en voor de goudprijs in het bijzonder. Ze kunnen eigenlijk ook moeilijk anders, want stuk voor stuk hebben ze zich door de plotse hausse bij het goud in de eerste weken van dit jaar compleet laten verrassen. En aangezien een ezel zich geen 2x aan dezelfde steen stoot, zijn ze de analisten van de banken maar mee op de boot gesprongen. Met enige koudwatervrees weliswaar, want in het uitsteken van de eigen nek zijn ze nooit specialist geweest.
Dat blijkt eens te meer uit een zekere terughoudendheid in hun voorspellingen. Credit Agricole gelooft bijvoorbeeld in een geleidelijke stijgende goudprijs. Die zou op het einde van dit jaar 1250 dollar bedragen en dat is dus iets minder dan de huidige niveaus. Gisteren kostte een trouy ounce goud op een bepaald moment bijna 1270 dollar. Niet bepaald dus een voorspelling dus die meteen een wilde stormloop op de edelmetalen zal ontkenenen. Op het einde van volgend jaar zouden we dan rond 1320 dollar per troy ounce kunnen staan. Een koersdoel die ook niemand de kreet ‘allen daarheen zal ontlokken’.
Blijkbaar hebben de analisten van de banken nog altijd niet geleerd dat de bewegingen bij het goud plots en heftig gebeuren. Dat hebben ze bij het begin van dit jaar nochtans zelf met beide ogen kunnen vaststellen. Maar we weten inmiddels al langer dat de bankmannen niet bepaald haantje de voorste zijn als het er op aankomt om de juiste voorspellingen te doen. Deze analisten voelen namelijk de hete adem van hun klanten in de nek. Ze worden meteen teruggefloten wanneer één van hun voorspellingen de foute kant uitgaat.
Boris Cukon en Vincent Vandamme van Isatis Investment, bekend van het Global Natural Resources Flexible Fund, vestigen er de aandacht op dat Credit Agricole niet bepaald een uitzondering is. ABN Amro is nog zo’n bank die maar mondjesmaat over de brug komt. Ja, deze Nederlanders geloven ook in een stijging van de goudprijs, maar verder dan 1300 dollar zou die opwaartse beweging niet reiken. Met daarbij de opmerking dat ABN Amro voordien de goudprijs in de loop van dit jaar zag terugvallen tot 900 dollar per troy ounce. De analisten van de bank hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen en tegen de achtergrond van de opstoot in de goudprijs eerder dit jaar hun koersdoel opgetrokken tot iets boven de huidige niveaus. Neen, echte helden zullen de grootbanken waarschijnlijk nooit worden.