In de loop van de afgelopen 50 jaar is de monetaire kracht verschoven van de edelmetalen naar een fiat monetair regime, waarbij het geld dat we dagdagelijks gebruiken eigenlijk niet meer waard is dan een waardeloos vodje papier. Die omslag is geleidelijk aan begonnen, maar een belangrijke datum in het hele verhaal is uiteraard het opblazen van de akkoorden van Bretton Woods in 1971.
Sindsdien zijn de edelmetalen een beetje in de verdomhoek beland, ze hebben een groot deel van hun aanzien verloren. Zo wordt er tegenwoordig soms over goud gesproken als een barbaars overblijfsel uit de tijden dat de mannen elkaar nog met bijlen de hersens insloegen. Goud zou dus alleen nog vanuit nostalgisch oogpunt een bepaalde waarde hebben. Maar dat is uiteraard de waarheid geweld aandoen. Uiteindelijk is goud nog altijd echt geld, het garandeert beter dan papieren geld het behoud van welvaart.
Met zilver belanden we in een gelijkaardig verhaal. In de Verenigde Staten werd zilver als gangbare munt gebruikt tot in 1965. De zilveren Kennedy Half Dollar werd zelfs nog tot in 1969 geslagen. Uiteindelijk was er een eenvoudige reden waarom werd afgestapt van het gebruik van zilveren munten: er was gewoon te weinig zilver voorhanden om dit edelmetaal op grote schaal te blijven gebruiken in de muntslag.
In de jaren 60 van vorige eeuw werd steeds meer zilver gebruikt in de industrie. Dit was ook wat Lyndon Johnson aan de media vertelde nadat hij de 1965 Coinage Act had getekend. De consumptie van zilver groeit nog steeds aan dubbel het tempo van de zilverproductie. Vroeg of laat moet de schaarste aan zilver leiden tot een explosie van de zilverprijs. Het valt moeilijk te voorspellen waar en wanneer de zilvermarkt zal ontploffen, maar dat het vroeg of laat zal gebeuren staat in de sterren geschreven.
Waarom fysiek goud & zilver kopen
Collectie munten
Terugkeer Goudstandaard