Op de goudmarkt doen zich vreemde zaken voor. Terwijl de papieren goudmarkt in zak en as zit, vliegt de vraag naar fysiek goud door het plafond. Op de papieren goudmarkt proberen de goudhandelaren krampachtig zo snel mogelijk van hun goud af te raken. Regelmatig duiken er grote verkooporders op die ongelimiteerd in de markt geplaatst worden. Dat was bijvoorbeeld het geval op de dag voor Thanksgiving Day (4 november).
Tegen die achtergrond kan het haast niet anders of de goudprijs gaat door de knieën. De kaap van 1200 dollar per troy ounce werd naar beneden doorbroken en het is nu wachten tot er een betrouwbare bodem is bereikt. De prijsval bij het goud biedt uiteraard een buitenkans om goedkoper in te stappen en daar maken heel wat beleggers dankbaar gebruik van. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten blijft de vraag naar fysiek goud groot.
Maar de regio Asia Pacific doet daar niet voor onder, wel integendeel. De Chinese goudpremies bevinden zich op het hoogste niveau sinds 3 jaar en dat heeft alles te maken met de intentie van de regering om de aanbod aan goud te verminderen. Als gevolg van de verzwakking van de koers van de yen probeert Beijing de kapitaalcontroles te vergroten. Of deze maatregel zoden aan de dijk zal brengen, moet nog afgewacht worden.
In India heeft het vertrouwen in cash anderzijds een diepe deuk opgelopen nadat de regering Modi de grote bankbiljetten uit de omloop haalde. Ook daar zijn de goudpremies als een raket de lucht ingeschoten. De Indiase regering zou op haar beurt de goudmarkt onder sterkere controle willen plaatsen. Cameron Alexander, analist voor consultancy groep GFMS, gelooft dat de vraag naar fysiek goud sterk zal blijven, wat er ook te gebeur staat op de papieren markt.