De rol van China in het wereldgebeuren is in de afgelopen 20 jaar in aanzienlijke mate toegenomen. De groei van de Chinese economie in de periode na de grote crisis van 2007-2008 functioneerde als motor voor de groei van de wereldeconomie, waarbij het land meteen ook de officiële prijszetter werd op de markt voor basismetalen. De forse bewegingen in de prijzen voor koper enzovoort waren in de post-recessieperiode hoofdzakelijk het gevolg van wijzigingen in het Chinees economisch landschap. En niets wijst er op dat daar op korte of middellange termijn verandering in zal komen.
En dus zal voor China een steeds belangrijkere rol weggelegd zijn bij de prijsbepaling van de belangrijkste metalen, inclusief ook edelmetalen zoals goud en zilver. Belangrijk in dat verband is dat in maart 2016 China Construction Bank werd opgenomen in de CME Group, de groep die het prijsvormingsproces voor zilver in Londen bepaalt. Van de groep die de zilverprijs helpen bepalen zijn naast China Construction Bank ook HSBC, JPMorgan Chase, The Bank of Nova Scotia, Toronto Dominion Bank en UBS lid. Het is de eerste keer dat China direct greep krijgt op het proces van de prijsvorming.
De intrede van China Construction Bank op de zilvermarkt kan verregaande consequenties hebben, zeker op het vlak van de valuta’s waarin de zilverprijs wordt verhandeld. Traditioneel wordt de zilverprijs uitgedrukt in dollars, maar de komst van een Chinese bank zal mogelijk leiden tot de introductie van futurescontracten in renminbi voor fysieke levering in Londen. Uiteindelijk kan zo de langdurige band tussen dollar en edelmetalen geleidelijk aan losser gemaakt worden. Dat is eigenlijk niet meer dan logisch ook, want de topconsumenten van goud, zilver, platina enzovoort zijn in toenemende mate China, India, Rusland en Turkije.
Misschien is nu eindelijk ook het moment aangebroken dat we een eerlijkere prijszetting op de zilvermarkt krijgen. Want ook rond de zilverprijs doen hardnekkige geruchten de ronde dat die gemanipuleerd zou worden. Een mogelijk scenario is dat dit te maken zou hebben met de goudprijs. Wanneer de goudprijs kunstmatig laag wordt gehouden en de zilverprijs door het plafond zou vliegen, zal dit automatisch vraagtekens oproepen. Daarom is het des te makkelijker om de prijs voor het zilver in één moeite ook maar laag te houden.