Het is algemeen bekend dat de Duitse centrale bank allesbehalve een voorstander is van te soepele monetaire politiek. De Bundesbank heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor de risico’s verbonden aan negatieve rentevoeten. Die risico’s worden momenteel verwaarloosd, blijkbaar heeft iedereen er een gerust gemoed in. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat niemand ervaring heeft met die negatieve rentevoeten.
In zijn Financial Stability Report verpakte Bundesbank nogmaals haar bezorgdheid omtrent de negatieve rentevoeten, die de financiële stabiliteit in gevaar zouden brengen. Op zoek naar rendement stoppen de banken geld in “relatively high-risk businesses”, zeg maar investeringen waar een relatief hoog risico aan verbonden is. In dat verband verwijst de BuBa onder andere naar de vastgoedmarkt.
De vastgoedprijzen zouden in een aantal Duitse steden met 15 tot 30% overgewaardeerd zijn. De problemen zouden aan de oppervlakte kunnen komen wanneer de vertraging van de Duitse economie zou overgaan in een echte recessie. Dit scenario kon op basis van de recente BBP-cijfers in het derde kwartaal maar op het nippertje vermeden worden. Maar van veel verbetering in de economische fundamentals is voorlopig nog geen sprake.
Vorig jaar stegen de vastgoedprijzen in Duitsland met gemiddeld 8%. Volgens de 2019 Global Real Estate Bubble Index is München momenteel op wereldbasis de stad waar de vastgoedprijzen het zwaarst overgewaardeerd zijn. De boom in de vastgoedsector kan snel omslaan in een crisis wanneer de Duitse economie inderdaad in een recessie zou wegzakken. Tegen die achtergrond valt te begrijpen dat Moody’s onlangs de outlook of bias voor de Duitse banken verlaagde van ‘stabiel’ naar ‘negatief’.
Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?