Dat de Brexit geen akkefietje is zoals er 13 in een dozijn gaat, zal inmiddels al wel duidelijk zijn. De beslissing van de Britten om de Europese Unie te verlaten kan verstrekkende gevolgen hebben, maar het is nog te vroeg om al de volle draagwijdte van de uitslag van het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk in te schatten. Die draagwijdte kan erg ver reiken, zo ver zelfs dat de meeste economen een aantal van de mogelijke gevolgen zelfs nog niet onder ogenschouw hebben durven te nemen. De komende weken en maanden zullen daaromtrent duidelijkheid moeten verschaffen.
De Brexit kan enorme problemen veroorzaken in onverwachte hoeken, zo luidt de mening van Bridgewater Associates. Dit hedge fund met een beheerd kapitaal van 170 miljard dollar stelt dat op de eerste plaats het risico bestaat dat nog andere landen referenda over hun Europese toekomst gaan organiseren. En hier wringt precies het schoentje, want op die manier kan het wankele Europese weefsel nog verder uit elkaar gescheurd worden. Dat kan voor de gewone man in de straat onverwachte gevolgen hebben.
De populistische of separatistische strekking is zo sterk geworden dat zij het status quo ingrijpend kan veranderen. Bridgewater's co-CIO Greg Jensen sprak tegenover Yahoo de vrees uit dat het vrij verkeer van goederen en diensten binnen de EU groot gevaar dreigt te lopen. Wie inwoner is van een land in de EU kan vrij leven en werken in andere landen die ook deel uitmaken van de unie, met gebruik van de gezondheidszorg en de andere sociale voorzieningen die in het desbetreffende land beschikbaar zijn.
Maar ook het kapitaal kan zich vrij bewegen van het ene land naar het andere, met als gevolg dat een land dat op het punt staat om de EU te verlaten met een enorme outflow van kapitaal geconfronteerd kan worden. Daardoor kan er een bancaire crisis ontstaan, zoals tijdens de grote schuldencrisis al ten overvloede is gebleken. Het crisisvirus kan in een mum van een tijd overslaan naar andere landen, zodat er sprake is van een grote olievlek die zich alsmaar dreigt uit te deinen. En op dat moment zal de Europese Centrale Bank ingrijpende keuzes moeten maken.
De centrale bank zal ofwel meer steun moeten geven aan een land dat kan weigeren om aan zijn verplichtingen te voldoen, ofwel opnieuw kapitaalcontroles installeren zoals in Griekenland is gebeurd. Volgens Bridgewater wordt het risico op een dergelijk scenario op de financiële markten nog steeds onderschat. Want uiteindelijk kan het zelfs het functioneren van de ECB zelf in vraag worden gesteld. Of om een lang verhaal kort te maken: de algemene situatie wordt steeds onzekerder en dus kan het geen kwaad om wat edelmetalen (goud, zilver, platina) achter de hand te houden.
U kan investeren in fysiek goud en zilver via Europese GoudStandaard. Zij bieden het grootste aanbod in Europa.