We trappen ongetwijfeld een open deur in door te stellen dat we in vreemde tijden leven. Op de financiële markten gebeuren bewegingen waar met de beste wil van de wereld geen logische verklaring voor te vinden is. Wie kan ons bijvoorbeeld in hemelsnaam uitleggen wat er zich precies afspeelt op de goudmarkt? De goudprijs wordt stelselmatig gemanipuleerd, daar is iedereen het wel over eens. Maar naar de reden waarom hebben we het gissen. Er rommelt ergens iets, zoveel is duidelijk. De horen het klokje wel luiden, maar weten de klepel niet hangen.
Zo valt ook de recente beweging op de grondstoffenmarkten onmogelijk te verklaren. Commodities waren inderdaad goedkoop geworden, daar valt niet over te discussiëren. Maar wanneer iets relatief is, zijn het wel begrippen als ‘duur’ en ‘goedkoop’. Meestal weten we pas achteraf of iets duur dan wel goedkoop was. Het onderscheid tussen beiden valt op het moment zelf onmogelijk te maken. Daarom klinkt het wel bijzonder goedkoop te stellen dat de grondstoffen na een zware koersval ‘goedkoop’ waren geworden.
Idem voor het optreden van de speculanten. Hoe vaak hebben we niet horen zeggen dat een forse beweging in pakweg de olieprijs het werk was van de ‘speculanten’. Die speculatie zal ongetwijfeld wel een rol gespeeld hebben in het verhaal, maar we gaan er van uit dat het niet speculatie is die een beweging van dergelijke omvang op gang brengt. Ook het smoesje van de technische analyse waar eerst verkoop- en vervolgens koopsignalen zouden gegeven zijn, klinkt veel te mager om ernstig genomen te worden.
Sommige economen brengen schoorvoetend in dat de wetten van vraag en aanbod opnieuw de prijsevolutie op de grondstoffenmarkten zou bepalen. Maar in dat geval vragen we ons af waar die wetten in de afgelopen jaren sinds het einde van de Great Recession van 2008-2009 zijn gebleven. De volgende hypothese lijkt ons waarschijnlijker: iets of iemand, met sterke vermoedens in de richting van de centrale banken, proberen de grondstoffenprijzen op te krikken in een poging de inflatie nieuw leven in te blazen. En we koppelen daar meteen een waarschuwing aan vast: het manipuleren van de inflatiecijfers is een gevaarlijk spelletje, want inflatie kan snel overgaan in hyperinflatie.