De centrale banken wereldwijd hebben er een zootje van gemaakt, zoveel is zeker. Enerzijds kan hen dat niet echt aangesmeerd worden, want geconfronteerd met de grote financiële crisis van 2008 hadden ze weinig andere keuzemogelijkheden dan het treffen van onorthodoxe maatregelen. Alle hens werd aan de dek geroepen, de rente ging naar nul en er werden op grote schaal staatsobligaties ingekocht.
Maar eigenlijk zitten de centrale banken nu als ratten in de val. Ze wisten wel hoe ze quantitative easing moesten invoeren, maar zitten nu toch met de handen in het haar. Want quantitative tightening, het terugschroeven van de getroffen maatregelen, blijkt een heel ander paar mouwen te zijn. Het is zoals dansen op een dunne koord, waarbij niet alleen het evenwicht kan verloren worden maar de koord ook nog eens kan breken.
James Rickards, welbekend van Daily Reckoning, sprak in een interview met Agora Financial’s Gold Speculator over de Global Monetary Reset. De huidige monetaire politiek zoals die door de centrale banken wordt gevoerd is onstabiel en op langere termijn dus onhoudbaar. Maar als puntje bij paaltje komt, zwalpt ons financieel systeem doelloos heen en weer, elke verankering is zoek. Er zijn geen limieten meer aan de creatie van geld en de creatie van schulden.
Maar volgens Ricards komt ooit loontje om zijn boontje. Het financieel systeem moet opnieuw een ruggengraat krijgen en die kan alleen gegeven worden door een stabiele basis te geven. De Global Monetary Reset zou er op neerkomen dat goud opnieuw die ruggengraat, zoals goud ooit de ruggengraat van het Bretton Woods system (1944–1973) was. De GMR kan op twee manieren worden bereikt: geleidelijk aan in rustige omstandigheden of gedwongen of overhaast als gevolg van het uitbreken van een nieuwe financiële crisis. We stevenen op het laatste scenario af, maar in beide scenario’s moet de goudmarkt in de gaten worden gehouden. Want de goudprijs kan in een GMR scenario alleen maar ontploffen.
Waarom Goud kopen?
Waarom Zilver kopen?
Koersgrafiek Goud & Zilver