De goed-nieuws-show van de afgelopen jaren was op een magistrale manier geregistreerd. Overheden en centrale banken spanden samen om ons allen een zo positief mogelijk beeld van de wereldeconomie op te hangen. Dat dit beeld van geen kanten klopte met de werkelijkheid, deed daarbij niet ter zake. Dat de burgers zodoende een rad voor de ogen werd gedraaid al evenmin. De inzet was dan ook hoog: het kwam er op aan om een zieltogende wereldeconomie opnieuw op de rails te krijgen. En daar zijn ze dus niet in geslaagd.
Overheden en centrale banken speelden hoog spel, maar het stond in de sterren geschreven dat ze gedoemd waren om te mislukken. Geldcreatie op grote schaal is nog nooit het geslaagde recept geweest om de economische groei in een hogere versnelling te brengen. Japan vormt daar een goed voorbeeld van. Ondanks het feit dat de Bank of Japan massaal geld in de economie pompte, groeide die in de voorbije jaren gemiddeld slechts met 1%. En niets lijkt te helpen om de groei naar een hoger niveau te tillen.
Christopher Vecchio, currency analyst bij DailyFX, waarschuwde dat ook de Amerikaanse centrale bank er een potje van heeft gemaakt. Het investeringspakket van 830 miljard dollar uit 2009, 7 jaar van bijna nulrente en ongeveer 3700 miljard dollar aan vers gedrukt geld hebben de economische groei niet op pre-crisis niveau gekregen. Sinds de Great Recession is er geen enkel jaar geweest dat de Amerikaanse economie met 3% groeide, een percentage dat als gezond mag worden beschouwd. Het is daarom dat president Barack Obama zedig zwijgt over de door hem geleverde economische prestaties.
Maar loontje komt om zijn boontje en de situatie is nu zo geëscaleerd dat de Amerikanen alle vertrouwen in hun centrale bank zijn kwijtgespeeld. De verklaringen afgelegd door FED-president Janet Yellen worden nog net niet op hoongelach onthaald, maar veel scheelt het echter niet meer. Erger is misschien dat iedereen er nu aan twijfelt of de Amerikaanse centrale bank daadwerkelijk het hoofd zal kunnen bieden aan een nieuwe crisis. De beleggers geloven niet meer wat de centrale banken vertellen en daar kunnen we hen uiteindelijk alleen maar gelijk in geven.