De zilvermarkt staat bekend om haar extreme situaties en die reputatie maakt ze in 2017 meer dan waar. De zilverprijs beweegt als een jo-jo heen en weer, waarbij de beleggers telkens weer op het verkeerde been dreigen te worden gezet. In de eerste 4 maanden van dit jaar werd een troy ounce zilver 17% duurder, maar die winst werd vervolgens weer volledig prijsgegeven. Naar een reden waarom het witte metaal zich zo volatiel gedraagt, hebben we alleen maar het gissen.
Op het eerste gezicht is er weinig vreugde te rapen op de zilvermarkt. De grote fondsbeheerders zijn bearish op zilver, getuige de grote short posities die ze hebben ingenomen. Maar moeten we wel zwaar tillen aan de negatieve visie van de hedge fund managers? Deze hebben in het verleden al vaker bewezen achter de feiten aan te hollen. Ze laten zich bovendien klaar en duidelijk in doekjes doen door de manipulatie van de zilvermarkt.
Want evenals op de goudmarkt is er ook op de zilvermarkt een onzichtbare hand die de prijs ‘bijstuurt’, dit wel zeggen op regelmatige tijdstippen een tik met een voorhamer verkoopt. Het gevolg is telkens voorspelbaar: het ongelimiteerd dumpen van zilverfutures vertaalt zich automatisch in lagere prijzen. De zilverprijs is zelfs nog sterker gedaald dan de goudprijs, wat op zich niet zo verbazingwekkend is.
Maar toch gaat het niet op om goud en zilver zo maar af te schrijven en dat is ook doorgedrongen tot de deelnemers aan de markt. De beleggers laten zich niet afschrikken door volatiele zilvermarkt en blijven van dipjes gebruik maken om zilver te kopen. Hoe dieper de dip, hoe enthousiaster er vervolgens wordt gekocht. Op een bepaald moment zal de manipulator van de markten voor edelmetalen begrijpen dat zijn/hun spel is uitgespeeld. En op dat moment zullen goud en zilver vrije doorgang krijgen.
Advies Goud & Zilver
Verborgen Geheimen
Collectiemunten