Cash wordt stilaan een vuil woord en dat heeft verschillende oorzaken. Op de eerste plaats zijn de meeste mensen inmiddels zo vertrouwd geraakt met betaalkaarten en credit cards dat ze nog nauwelijks cash op zak hebben. Deze trend wordt nu door de centrale banken gebruikt om de totale oorlog aan dat cash geld te verklaren. De gebruikte argumenten klinken afgezaagd in de oren: vooral de grote bankbiljetten worden door terroristen en misdadigers gretig gebruikt om de lange arm van de wet te snel af te zijn. De echte redenen liggen natuurlijk elders, vadertje staat wil met zijn vingers aan ons geld kunnen wanneer hij dat nodig heeft. Maar hoe dan ook is cash geld in het defensief gedrongen.
“Contactless" payment systems, zoals Apple Pay en Google Wallet zijn klaar voor een snelle opmars, ze maken het mogelijk om te betalen voor goederen en diensten via de smartphone. PayPal’s Venmo maakt het mogelijk om geld snel op te sturen en zullen hun weg naar de consument wel vinden. Maar dan is ook nog de affaire Bitcoin. De grote heisa rond deze virtuele munt is gaan liggen en de toekomst er van is onduidelijk geworden. De ‘die hards’ geloven er nog steeds in, maar de rest van de wereld is nog altijd niet overtuigd.
Maar er is nog meer op komst. De bekende Amerikaanse miljardair Reid Hoffman heeft zwaar ingezet op BitGold en dat verdient een woordje uitleg. Belanden we met BitGold in een science fiction wereld of is digitaal goud al realiteit? Hoffman spreekt over de volgende grens die op het vlak van betalingen zal genomen worden. Inderdaad, het betreft niet meer of niet minder dan digitale betalingen die in goud zullen gebeuren. De klant krijgt een prepaid kaart die het mogelijk maakt om het goud in bezit uit te geven of bij een ATM-machine om te zetten in cash geld.
Voor BitGold pleit in ieder geval de serie schandalen rond het hacken van kredietkaarten die in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Meer dan 20 miljoen Amerikanen werden vorig jaar geconfronteerd met een grote inbraak in de computersystemen van de overheid, waarbij door Chinese hackers gegevens over vingerafdrukken en sociale zekerheid werden gestolen met de bedoeling die te gebruiken om bankrekeningen te plunderen. Gebruikers van BitGold lopen dit gevaar niet,, het betreft een systeem dat zijn klanten kent, hen tegen fraude beschermt en dat het mogelijk maakt om transacties terug te schroeven wanneer er fraude is ontdekt. Onnodig te zeggen dat in geval van een doorbraak van BitGold op grote schaal de goudprijs tot ongekende hoogtes kan stijgen.