In tegenstelling tot wat was voorspeld is de gevreesde crash op de Amerikaanse obligatiemarkten tot dusver uitgebleven. De vrees voor zo’n crash was gegrond op de omslag aan het rentefront. De Amerikaanse centrale bank wil zo snel mogelijk haar basisrente opnieuw normaliseren en dat is in normale omstandigheden een kwalijke zaak voor staatsobligaties. Maar vreemd genoeg hebben die tot dusver goed stand gehouden.
Het onheil is echter nog niet geweken want de Amerikaanse obligatiemarkten krijgen het stilaan opnieuw warm. Op de eerste plaats heeft de Federal Reserve Bank al laten weten dat er stilaan gedacht mag worden aan het afbouwen van de balans. Op die balans staan al de Treasuries die de FED in de afgelopen jaren heeft ingekocht. Wanneer die obligaties geleidelijk aan op de markt worden gebracht zal dit onvermijdelijk de koersen onder druk zetten, want het gaat om een bedrag van maar liefst 2460 miljard dollar.
Het afbouwen van de balans van de FED gebeurt bovendien op een moment dat een andere gebeurtenis plaatsgrijpt waar tot dusver met geen woord over werd gerept. In de afgelopen maanden hebben voor meer dan 3 miljard dollar aan internationale staatsobligaties de klik van negatief naar positief gemaakt. Dat betekent dat de internationale beleggers opnieuw alternatieven buiten de VS krijgen en dus niet noodzakelijk nog langer Treasures hoeven te kopen om enig rendement te realiseren.
Torsten Slok, chief international economist bij Deutsche Bank, merkt op dat er niet langer een tsunami van Europees en Japans geld in de richting van de Amerikaanse obligatiemarkten vloeit. Buitenlanders bezitten momenteel 43% van de uitstaande Treasuries, voor een totaal bedrag van 13.900 miljard dollar. Wanneer zij de Treasuries-markt in de steek laten, kan de gevreesde crisis op de obligatiemarkten op een onverwacht moment alsnog uitbreken.
Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen