Wat zullen de gevolgen zijn van de Brexit? In eerste instantie viel op dat de koers van het Brits pond een geweldig pak slaag kreeg op de valutamarkten. Dat lijkt een goede zaak voor de Britse economie, want de exportgerichte bedrijven uit het land kunnen profiteren van een zwakke munt. Maar dat is ook het enige goede dat de analisten en economen voorlopig kunnen bedenken, want er liggen nog heel wat voetangels en wolfijzers verborgen die de wereldeconomie in de komende maanden aardig parten kunnen spelen.
Maar worden de risico’s verbonden aan die Brexit al wel ten volle ingeschat? Volgens sommigen niet. Alan Greenspan spreekt in verband met de Brexit over een worst case scenario, de voormalige president van de Amerikaanse centrale bank steekt zijn ongenoegen over wat er gebeurd is niet onder stoelen of banken. De beslissing van de Britten om dag met het handje tegen Europa te zeggen herinnert zich aan de enorme klap die de beurscrash van 19 oktober 1987 aanrichtte. Op dat moment stond Greenspan aan het hoofd van de FED.
In het programma "Squawk on the Street" van CNBC waarschuwde Greenspan dat we de gevolgen van de Brexit niet mogen onderschatten, de beurscrash van 1987 was in vergelijking met de recente gebeurtenissen slechts klein bier. Op die bewuste dag verloor de Dow Jones in één klap 23% van zijn waarde. De reactie van de beurzen was ditmaal qua omvang misschien minder groot als in 1987, maar de schokgolf van uitslag van het Brits referendum was tot in de kleinste gaten en kieren van het financieel systeem merkbaar.
Greenspan dacht destijds in 1987 dat hij het ergste van alle problemen had ontmoet, maar bijna 30 jaar later moet hij toegeven dat het nog altijd erger kan. Het probleem met Europa is dat het zuidelijk deel van het continent door het noordelijk deel wordt gefinancierd, een situatie die op langere termijn simpelweg onhoudbaar is. De remedie van Greenspan is inmiddels welbekend. Hij adviseert al maandenlang om goud te kopen, een advies dat toch wel enigszins merkwaardig klinkt uit de mond van een voormalige president van de FED.
Redenen waarom het nog de hoogste tijd is om fysiek goud in te slaan leest u hier.