Komt er een supertaks van 10% op alle spaargelden

Aanmaken: 01/13/2015 - 11:11

Als het van het IMF – Internationaal Monetair Fonds afhangt wel.
Zij stellen voor om een eenmalige belasting van 10% te heffen op al het spaargeld in de 15 landen van de euro. Het idee is niet nieuw. Al in 2011 merkte de Boston Consulting Group op dat een belasting van 30% op alle activa de enige uitweg uit de eurocrisis zou zijn.

Steen Jakobsen, de hoofdeconoom van de Saxo Bank,  stelde zich in april van dit jaar iets conservatiever op en sprak toen van een belasting op activa à rato van 10 à 15%. Ongeveer het percentage waarmee het IMF nu afkomt.

De economen van het IMF schrijven nu dat wat betreft de 15 landen van de eurozone:

'De belasting kan worden geïmplementeerd vooraleer mensen zich er aan kunnen onttrekken. De belastingsgraad die nodig is om de schuldratio (ten opzichte van het bbp) van de landen terug te brengen tot hun niveau van 2007  vergt een heffing van ongeveer 10% op alle spaartegoeden van gezinnen met een positief netto saldo.’

Hét punt is dat belastingen op deposito’s makkelijk te innen zijn, uit de privé komen en 'fair' zullen worden gevonden door mensen aan wie geen geld verschuldigd is. Wie geen geld op de bank heeft staan, heeft er ook geen problemen mee dat er op geld op de bank een belasting wordt geheven. Dankzij het uitlekken van deze mogelijke toekomstige ingreep wordt de groep mensen die geen geld op de bank heeft met de dag groter.
In België is men zich blijkbaar van geen kwaad bewust want de spaar- en zichtrekeningen blijven gestaag verder aan groeien tot meer dan 300 miljard op moment van dit schrijven.

Volgens Monfinancier.com is zo’n belasting enkel een kwestie van tijd. De Fransen hebben berekend dat door de 12.000 miljard euro die de Franse gezinnen op spaarboekjes hebben staan te belasten ze uiteindelijk het gat in de staatskas zullen kunnen dichten en de stijging van de overheidskosten kunnen financieren.

'Er zit weinig anders op dan die weg op te gaan,' schrijft het financiële magazine, 'want zowel de personen- als bedrijfsbelastingen hebben een punt bereikt waar elke verdere stijging riskeert de economie definitief in de afgrond te storten. Vele socialisten verdedigen de stelling dat spaargeld slaapt of - erger nog - 'enkel de rijken rijker maakt'. Na de bedrijven, de rijken en de ondernemers zijn nu de spaarders het nieuwe doelwit. En het IMF heeft net zijn zegen gegeven.

Maar hoe lang gaat dit nog duren? Mensen die niet werken bevoordelen tegenover zij die werken, mensen die niet ondernemen bevoordelen tegenover mensen die dat wel doen, en nu degenen bevoordelen die geld hebben uitgegeven zonder het te hebben tegenover mensen die een appeltje voor de dorst hebben opzij gezet.

About Author

afbeelding van columnist
Steve Hopper
Integer tincidunt urna nisl, mattis hendrerit nunc bibendum ut. Pellentesque gravida neque ut volutpat maximus. Nulla porttitor accumsan justo, nec placerat turpis euismod id. Mauris condimentum nibh ac tortor gravida, a efficitur nisi semper.