Waarom en hoe wordt de goudprijs gemanipuleerd

Aanmaken: 11/13/2014 - 10:59

Goudprijs wordt al jaren neerwaarts gemanipuleerd
De vermoedens waren al geruime tijd aanwezig dat de goudmarkt gemanipuleerd werd en dan nog geen klein beetje ook. In het begin werd vermoed dat er iets loos was op de COMEX want het was meestal rond de opening van deze markt dat de goudprijs plots een onverwachte wending nam. Meestal was de ingeslagen richting omlaag.

Onderzoek wees echter uit dat eigenlijk de London Bullion Market iets scheef zag lopen. Dat gebeurde telkens bij de namiddag fixing van de goudprijs. In Londen wordt de goudprijs 2x per dag vastgelegd en de actie gebeurde telkens op het moment dat ook op de Amerikaanse markt van start zou gaan. Er was dus sprake van een weldoordachte actie.

De manier waarop de markt werd gemanipuleerd heeft menige wenkbrauw doen fronsen. Het scenario was namelijk eigenlijk altijd hetzelfde: plots word een grote verkooporder in 1 blok geplaatst. Die order is zo groot dat de handel soms zelfs enkele keren moest worden stilgelegd.

Een dergelijke manier van handelen geeft alleszins te denken. Zelfs een klein kind weet dat een groot aanbod in een verder vrij lege markt grote prijsbewegingen kan veroorzaken. In dergelijke gevallen verloopt de prijsbeweging dus in neerwaartse richting. Eigenlijk ploft de goudprijs met een doffe zucht naar omlaag.

Verstandige verkopers zouden heel anders te werk gaan. Wanneer ze hun posities om welke reden dan ook wensen af te bouwen, zullen ze dat stapsgewijs doen op zo’n manier dat de markt zo min mogelijk wordt verstoord. Maar zo gaat het dus niet in z’n werk.

Blijkbaar heeft iemand er dus belang bij dat de goudprijs om één of andere redenen plots lager word gezet. Naar die reden hebben we voorlopig alleen maar het gissen. Wie heeft het initiatief genomen voor de manipulatie van de goudprijs? Dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Het web sluit zich rond manipulatie van de goudprijs

De Zwitserse regulator Finma heeft intussen bevestigt dat het onregelmatigheden heeft gevonden op de goud- en zilvermarkt door medewerkers van de Zwitserse bankgigant UBS, een zoveelste stap tegen de manipulatie van de goudprijs. Eerder dit jaar werd het Britse Barclays ook al veroordeeld voor onregelmatigheden op de markt voor edelmetalen. Het onderzoek van Finma was onderdeel naar een groter onderzoek naar manipulatie van financiële markten.

Elektronische berichten tussen de handelaars speelden een belangrijk onderdeel in het onderzoek, liet Finma weten. De handelaars profiteerden van eigen transacties voor orders van klanten uit te voeren. UBS werd eerder al veroordeeld samen met 5 andere banken voor het beïnvloeden van de valutamarkt. Uit dat onderzoek blijkt dat er gelijkaardige transacties waar te nemen zijn op de goud- en zilvermarkt.

De Zwitserse bank zou een boete krijgen van $ 139 miljoen en de bonussen van de traders zullen geviseerd worden voor 200 % van het basissalaris van 2 jaar. Voor de onregelmatigheden op de valutamarkt loopt de boete op tot $ 800 miljoen.

Het begint steeds meer duidelijk te worden dat er ongeoorloofde acties gebeuren op de goud- en zilvermarkt. Als de banken deze manipulatie van de goudprijs moeten afbouwen en hun short posities moeten dekken, kan dit een forse prijsopstoot veroorzaken voor beide edelmetalen.

De Financial Times verwijdert artikel van zijn website

De Financial Times heeft een artikel van zijn website verwijderd waarin stond te lezen dat de goudprijs tussen januari 2010 en december 2013 zowat de helft van de tijd is gemanipuleerd. Via de Google cache is het artikel nog wel in zijn geheel te lezen.

Het artikel steunde op een analyse van Fideres, een adviesbureau inzake investeringen. Volgens Alberto Thomas van Fideros is de koersevolutie van goud 50% van de tijd ‘verdacht’.

In het artikel is sprake van de manipulatie van de goudprijs bij de London Gold Fixing. Daar bepalen de banken Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Bank of Nova Scotia en Société Générale twee keer per dag de goudprijs, die als referentie moet dienen voor verschillende financiële transacties.

Fideres kwam tot de vaststelling dat de goudprijs op het moment van de fixing al te vaak gekke sprongen maakt.

Verondersteld wordt dat deze banken de goudprijs manipuleren opdat die beter in overeenstemming komt met hun eigen posities. Dat zou pensioenfondsen, hefboomfondsen en andere handelaars de voorbije jaren met verliezen hebben opgezadeld.

De Duitse regulator Bafin is ondertussen een onderzoek opgestart en heeft documenten opgevraagd bij Deutsche Bank. Die bank besliste vorige maand plots om haar rol in het zetten van de goud- en zilverprijs te beëindigen, 'omdat ze een groot deel van haar activiteiten in de grondstoffenhandel wil afbouwen en dat deelname aan de fixing van de goudprijs daar ook onder valt.'

Ook de Britse Financial Conduct Authority en de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission zouden de zaak onderzoeken.

Volgens ZeroHedge staat het zowat vast dat de goudprijs de voorbije 4 jaar is gemanipuleerd omdat vele partijen daar wel bij varen (wie goud koopt doet dat liever aan lage dan aan hoge prijzen) en omdat zowat elk ander financieel product de voorbije jaren door de bankwereld is gekaapt en gemanipuleerd.

'Het kan dus bijna niet anders dat goud, het meest voor de hand liggende alternatief voor het geld van centrale banken en de grootste bedreiging voor de monetaire status quo aan dat lot zou kunnen ontsnapt zijn'. Dat een toonaangevende financiële krant de publicatie terugtrekt is waarschijnlijk een gevolg van druk vanuit de betrokken banken, besluit de publicatie.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.