Waarom breiden centrale banken hun fysieke goudreserves uit?

Aanmaken: 12/13/2014 - 11:00

Terwijl de deviezen pijlsnel dalen in de Westerse wereld worden de goudvoorraden in enkele landen aan een zelfde tempo opgebouwd. In de eerste plaats door de Rusland, China, India, en Kazachstan,

Afgelopen maand werd er naar schatting 33 ton goud ingekocht door bepaalde centrale banken volgens schattingen van het IMF. Hiermee komen de wereldwijde reserves te staan op bijna 29000 ton..

De enige maal waarmee deze data vergelijkbaar is in de moderne financiële geschiedenis was tijdens de financiële crisis in 2008. Het verschil is wel dat er toen volop sprake van crisis was waar de economie momenteel in stijgende lijn is. Het lijkt er dan ook sterk op dat de vele landen hun dollarreserves dumpen en fysiek goud in de plaats kopen.

Grote broer Rusland neemt hierin het voortouw en heeft reeds 1238 ton goud liggen in de kluizen, waar de Westerse landen zoals zo vaak achter de feiten aanlopen kiest Moskou eieren voor zijn geld.

Het grote voordeel aan goud is dat dit edelmetaal niet “geblokkeerd” kan geraken, waar dit met buitenlandse deviezen makkelijk kan gebeuren. Goud is een wereldwijde erkende munt, waardoor het een alternatief is voor de dominante dollar.

Naast het uitbreiden van de goudvoorraden worden de Amerikaanse staatsobligaties eveneens afgebouwd van 140 miljard USD naar 70 miljard USD. Andere voormalige Sovjetrepublieken zoals Wit-Rusland en Kazachstan volgen dit voorbeeld en hamsteren ook volop goud.

Indien de Chinezen de Russische bondgenoot volgen en hun goudreserves uitbreiden van 1% naar 5% zou dit al betekenen dat China circa 3700 ton extra goud zouden inkopen, dit volgens een analyse van Deutsche Bank. Deze stap lijkt er volop aan te komen doordat China genoeg onderpand in huis wil hebben om de yuan te ondersteunen als wereldwijde munt.

Dit zal waarschijnlijk eveneens ten koste gaan van het afbouwen van Amerikaans schuldpapier, dit met een volume van minimaal 100 miljard USD. Volgens onderzoeken van de Bloomberg Intelligence zijn de Chinezen hier reeds volop mee bezig. Om deze 3700 ton goud in te kopen zouden de Chinezen naar schatting 157 miljard USD nodig hebben.

Het lijkt dan ook een uitgemaakte zaak dat deze inkoop de goudprijzen zal doen stijgen. Een daling is eveneens risicoloos aangezien dit edelmetaal altijd de waarde blijft behouden. En indien de volgende crisis losbarst zal goud zoals steeds een toevluchtsoord blijken te zijn.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.