Zwakte dollar kan goudprijs fors hoger sturen

Aanmaken: 04/09/2018 - 15:39
Zwakte dollar kan goudprijs fors hoger sturen

De Amerikaanse dollar is al ongeveer een eeuw de wereldreservemunt, maar dat belegt niet dat de ‘greenback’ recent veel van zijn pluimen heeft verloren. En er nog meer dreigt te verliezen. Dat heeft alles te maken met het feit dat het groene biljet al enkele tientallen jaren niet meer gedekt wordt door goud. In de jaren 70 blies de Amerikaanse president Richard Nixon de akkoorden van Bretton Woods (de goudstandaard) op en sindsdien moet de dollar het op eigen houtje zien te rooien. 

 
 

Dat is jarenlang vlot gegaan, ook al omdat de dollar was verheven tot de status van Petrodollar. Niet alleen olie, maar zowat alle belangrijke grondstoffen werden in dollars afgehandeld. Dat is nog steeds het geval, maar in de verte loert nu toch onheil. China start namelijk met oliehandel in yuan, gedekt door goud. De Chinezen mogen rekenen op de steun van de Russen en dat zou de dollar wel eens zuur kunnen opbreken. 


Alex Deluce van GoldTelegraph.com merkt op dat de uitdrukking “good as gold” letterlijk mocht worden genomen. De dollar werd overal gerespecteerd en aanvaard als betaalmunt. Maar inmiddels hebben de Amerikanen de schulden zo hoog opgestapeld dat het vertrouwen in de dollar langzaam maar zeker wordt ondermijnd. De totale schuldenberg van de Verenigde Staten wordt geraamd op 123.000 miljard dollar en dat is een bedrag dat we ons maar moeilijk kunnen voorstellen. 

Het zal dan ook niemand verbazen dat steeds meer centrale banken hun goudvoorraden aan het aanvullen zijn. Ze staan namelijk voor de keuze: blijven vertrouwen in de dollar of de goudreserves verder opbouwen. Niet te verwonderen dat steeds meer centrale banken voor het laatste kiezen. Daarmee wordt duidelijk benadrukt dat de goudmarkt nog over een enorm potentieel bezit. De goudprijs kan namelijk door het plafond vliegen wanneer blijkt dat de dollar steeds meer last ondervindt van de Amerikaans overheidsschulden.


INFORMATIEAVOND GOUD & ZILVER 
Exclusieve zilveren 10 kilo munt : 99 stuks
Gratis advies bij u thuis

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.