Turken die tijdig goud kochten, wrijven zich in de handen

Aanmaken: 08/23/2018 - 13:58
Turken die tijdig goud kochten, wrijven zich in de handen

Het minste wat van de Turkse president Erdogan kan worden gezegd, is dat hij tegenstrijdige boodschappen de wereld instuurt. Eerst gaf hij zijn landgenoten het advies om goud te kopen, vervolgens riep hij de Turken op om dat goud weer om te wisselen voor lira’s. Recep Tayyip Erdogan gaf daarmee blijk van een behoorlijke portie naïviteit, want de kans is bijzonder klein dat de koers van de lira kan gesteund worden door de verkopen van goud, dollars en euro’s. 

 

In ieder geval zit Erdogan met een serieus probleem opgezadeld. De koers van de lira is fors gedaald en dat betekent dat er meer inflatie in de lucht hangt. De Turkse economie dreigt serieuze klappen te krijgen. Volgens de president is dat natuurlijk allemaal de schuld van het buitenland, in de pers verschijnen regelmatig artikels over buitenlandse complotten die het ‘machtige’ Turkse rijk er onder willen krijgen. 


Maar de man in de straat is in ieder geval de pineut van het gevoerde beleid. Wie bleef zitten met zijn lira’s (en dus luisterde naar de president) zit in ieder geval in het verliezende kamp. Turken die tijdig goud kochten, wrijven zich in de handen. Want het minste wat we kunnen zeggen is dat de Turkse goudmarkt heeft geboomd. Uitgedrukt in lira’s is de goudprijs in Istanboel door het dak gevlogen, ook al waren de edelmetalen op dat moment in de rest van de wereld zwak gestemd. 

Jonathan Butler, precious metals strategist bij Mitsubishi Corp U.K. Plc, wijst er op dat de verhandelde volumes in goudfutures op de beurs van Istanboel is verdubbeld. Op dagbasis werden ongeveer 40.000 goudcontracten verhandeld en dat is een verdubbeling ten opzichte van het gemiddelde dagvolume. Waarmee nogmaals duidelijk wordt dat goud zijn rol van veilige vluchthaven in probleemsituaties nog altijd niet verloren is.


Waarom Goud kopen?
Waarom Zilver kopen?
Koersgrafiek Goud & Zilver

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.